Під завісу сезону: Національна опера презентує балет «Данте» до 700-річчя з дня смерті великого поета

09.06.2021
Під завісу сезону: Національна опера презентує балет «Данте» до 700-річчя з дня смерті великого поета

Опера «Джанні Скіккі»: Валентин Дитюк та Лілія Гревцова. (Фото надане театром.)

До завершення свого 153-го театрального сезону Національна опера України підготувала для своїх прихильників найяскравіше та найцікавіше з репертуару.

 

Найближчим часом на глядачів очікують улюблені постановки за участі провідних майстрів сцени, а ще — довгоочікувана прем’єра балету «Данте».


У балетному репертуарі: перлина світової класики «Лебедине озеро» Петра Чайковського в постановці Валерія Ковтуна за участі Анастасії Шевченко, Дениса Недака, Яна Вані та ін. (10 червня); романтичний «Корсар» Адольфа Адана за участі Станіслава Ольшанського в титульній партії (12 червня) та витончена «Жизель» цього ж композитора (20 червня); комічний балет «Весілля Фігаро» Вольфганга Амадея Моцарта (15 червня) та неймовірно ніжна і трагічна «Лісова пісня» Михайла Скорульського (17 червня).


25 та 27 червня — довгоочікувана прем’єра балету «Данте», який до 700-річчя з дня смерті великого поета поставив киянин, випускник Київського дер­жавного хореографічного училища, а нині художній керівник балету та головний хореограф Theatre Kiel (Німеччина) Ярослав Іваненко. Він розповів: «Я орієнтуюся на дві книги. «Нове життя» — найперший, дивовижний за красою і такий «земний» збірник Данте — вишукані сонети та трохи прози.

 

Тут вперше ми чуємо ім’я коханої — Беатріче. Та «Божественна комедія» — вершинне його творіння, визнаний шедевр поетичного мистецтва, і водночас — енциклопедія з ботаніки, астрономії, суспільної історії.

 

Сам Данте писав, що створив цей глибокий філософський і містичний твір, аби «врятувати людей від ганебного стану і провести їх до щастя». На основі двох цих творів я хочу побудувати балет про життя самого Данте Аліг’єрі».


Також на глядачів очікують три оперно-балетні вечори, що складаються з двох одноактних вистав:


22 червня — опера М. Римського-Корсакова «Моцарт і Сальєрі» за участі Валентина Дитюка (Моцарт) та Андрія Маслакова (Сальєрі) та балет «Кармен-сюїта» з Катериною Кухар, Олександром Стояновим, Дмитром Чеботарем та ін.


26 червня — опера «Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні за участі Ігоря Євдокименка, Лілії Гревцової, Алли Позняк, Валентина Дитюка та ін. і балет «Кармен-сюїта» (Жорж Бізе — Родіон Щедрін) із Христиною Шишпор, Сергієм Кривоконем та Олексієм Тютюнником у головних ролях.


29 червня — опера «Служниця-пані» Перголезі (виконавці головних партій — Сусанна Чахоян, Андрій Маслаков, Сергій Якубов) та балет «Шехеразада» за участі, зокрема, Олени Карандєєвої, Олексія Потьомкіна, Сергія Литвиненка.


На шанувальників опери очікує не менш цікавий репертуар:


9 червня — опера Пуччіні «Богема» (режисер-постановник — Італо Нунціата, диригент-постановник — Микола Дядюра, художник-постановник — Марія Левитська, хормейстер-постановник — Богдан Пліш).


11 червня — опера «Ріголетто» Верді за участі Олександра Мельничука, Дмитра Кузьміна, Ольги Нагорної, Тетяни Пімінової, Тараса Штонди, Сергія Магери й інших;


13 червня — «Севільський цирульник» Дж.Россіні у постановці Анатолія Солов’яненка. У головних ролях: Ігор Євдокименко (Фігаро), Ольга Фомічова (Розіна), Анатолій Погребний (Альмавіва), Андрій Маслаков (Бартоло), Анжеліна Швачка (Берта). Диригент — Алла Кульбаба.


16 червня — для поціновувачів української опери, серед яких діти та юнацтво, — «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка. У титульній партії — Наталія Николаїшин.


18 червня — опера Бізе «Кармен» за мотивами однойменної новели Проспера Меріме.


19 червня — «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського (режисер-постановник — легендарна Ірина Молостова).


23 червня — «Любовний напій» Доніцетті у виконанні Ольги Фомічової (Адіна), Анатолія Погребного (Неморіно), Олександра Бойко (Белькоре), Тараса Штонди в незвичній для нього ролі кумедного пройдисвіта Дулькамаре, Світлани Годлевської (Джанетта).


24 червня — японська трагедія «Мадам Баттерфляй» (Чіо-Чіо-Сан) Пуччіні.


30 червня — одна з кращих опер Верді «Набукко».


Завершальним акордом сезону стануть:


1 липня — балет «Дама з камеліями» (постановка Аніко Рехвіашвілі). У головних ролях: Анастасія Шевченко (Марі Дюплессі), Станіслав Ольшанський (Александр, молодий письменник), Юлія Москаленко (Кларісс).


2 липня — опера «Флорія Тоска» Дж.Пуччини за участі однієї з кращих у світі лірико-драматичних сопрано Людмили Монастирської (Флорія Тоска), улюбленця публіки Валентина Дитюка (Маріо Каварадоссі, художник), володаря оксамитового баритона Олександра Мельничука (Скарпіа).


3 та 4 липня — гала-концерти з нагоди завершення 153-го театрального сезону за участі провідних майстрів сцени.


Варто нагадати, що квитки надходять у продаж поступово — за тиждень-два до заявленої дати вистави. Національна опера України, насамперед, турбується про своїх шанувальників, тому і ввела ці незначні часові обмеження для купівлі квитків: винятково для того, щоб глядачі не мали проблем з переносами вистав або поверненням квитків, акцентує у повідомленні пресслужба театру.

 

Ми всі живемо в карантинному просторі, і ситуація з переходом з однієї карантинної зони в іншу, на превеликий жаль, непердбачувана.


Розміщення глядачів у залі здійснюється відповідно до діючих карантинних вимог.


Також незмінним залишається обов’язкове дотримання глядачами маскового режиму та соціальної дистанції, а заходячи до театру, необхідно пройти температурний скринінг.


А от квіти дарувати улюбленим артистам уже дозволили.


Національна опера України завжди рада глядачам!