Рекордні мотиви: на чемпіонаті Європи в Польщі українські веслувальники вибороли вісім медалей

08.06.2021
Рекордні мотиви: на чемпіонаті Європи в Польщі українські веслувальники вибороли вісім медалей

Людмила Лузан на чемпіонаті Європи виграла чотири нагороди. (Фото: Федерація каное України.)

До старту Олімпіади залишилось лише півтора місяця, тому надуспішний виступ нашої збірної з веслування на байдарках і каное на ЧЄ (у тому числі й в олімпійських дисциплінах) не може не тішити.

 

Загалом у Познані (Польща) «синьо-жовті» завоювали вісім медалей (два «золота», два «срібла» та чотири «бронзи») — це найкращий результат в історії виступів українців на Євро. У медальному заліку наша команда замкнула топ-5, лідер — Угорщина (дев’ять золотих медалей).


Зазначимо, що до цього найкращий результат на континентальних форумах був у 2015 році — тоді веслувальники вибороли шість нагород, iз них три — як і цього року, в олімпійських видах.


Справжньою тріумфаторкою ЧЄ стала Людмила Лузан, котра принесла до скарбнички «синьо-жовтих» половину медалей — чотири.

 

Каноїстка з Івано-Франківська перемогла в класі С-1 (500 метрів), а також здобула «золото» на цій же дистанції у тандемі з Анастасією Четверіковою. Саме ця пара представлятиме Україну на Іграх у Токіо.


Ще два подіуми Лузан виборола на дистанції 200 метрів — спочатку виграла «срібло» в індивідуальному заліку, а потім — «бронзу» в парі з Четверіковою.

 

Таким чином, чотири нагороди в активі Людмили — рекорд за всю історію виступів на ЧЄ, адже до цього ніхто з українців не вигравав стільки медалей на одному євротурнірі.


Сама спортсменка рада успіху, проте наголошує, що головний старт попереду — Олімпійські iгри.


«Сама не вірю в це. Раніше мені це могло тільки снитися, що буду лідером не тільки в Україні, а й на міжнародній арені. Я щаслива, але не збираюсь зупинятися, хочу, щоб всюди було «золото». Мені є ще над чим працювати, потенціал є. Головний старт — Олімпійські Ігри, і ми там усе покажемо», — заявила Лузан.


Окрім Людмили та Анастасії, медалі до свого активу записали також пари Дмитро Даниленко/Олег Кухарик (К-2, 500 метрів, «срібло»), Віталій Вергеліс/Андрій Рибачок (С-2, 500 метрів, «бронза»).

 

Крім цього, бронзовими призерками стали Людмила Бабак (С-1 5000 метрів) та Марія Повх (К-1, 500 метрів).


Зазначимо, що до Ігор-2020 в Токіо збірну України з веслування готує дворазовий олімпійський чемпіон (Лондона-2012 та Ріо-2016) Юрій Чебан.

 

Як видно, молодий наставник успішно передає наявний у нього чемпіонський досвід своїм підопічним.


Додамо, що, крім олімпійців, тріумфально виступили на ЧЄ й українські параканоїсти: у Познані вони вибороли п’ять медалей, чотири з яких — золоті.

 

Зокрема, чемпіонами Європи стали Сергій Ємельянов (клас KL3), Микола Синюк (KL2), Марина Мажула (KL1) та Наталія Лагутенко (VL3). До «золота» Наталія додала «бронзу» в класі KL 2. Усі ці дисципліни, за винятком VL 3, входять до програми Паралімпіади.


Ці ж спортсмени, що тріумфували в Познані, представлять Україну і на Паралімпійських iграх у Токіо.