Експеримент — у поміч: напередодні Євро-2020 збірній України вдалося перервати затяжну серію без перемог

08.06.2021
Експеримент — у поміч: напередодні Євро-2020 збірній України вдалося перервати затяжну серію без перемог

Півзахисник «Ференцвароша» Олександр Зубков у товариському поєдинку з Північною Ірландією забив свій дебютний гол за збірну України. (Фото з сайту uaf.ua.)

Уже в п’ятницю, 11 червня, розпочинається футбольний чемпіонат Європи, і його учасники роблять останні приготування до турніру.

 

У перший день тижня збірна України провела свій заключний перед Євро контрольний поєдинок, в якому підопічним Андрія Шевченка опонували футболісти з Кіпру.

 

На передматчевій пресконференції наставник «синьо-жовтих» зазначив, що на матч, як і завжди, він виставить експериментальний склад.


Почути такі словосполучення за кілька днів до відповідального старту було трохи дивно, однак, за словами Шевченка, найголовніше для нього — це підготувати до Євро якомога більше гравців.

 

На ЧЄ-2020 за дев’ять днів українським збірникам належить зіграти три матчі. Ритм, слід визнати, вельми напружений. І тут, вочевидь, тренеру не обійтися без глибокої ротації.


На початку весни Шевченко та Ко мали можливість перевірити свої сили в такому ігровому форматі, коли розпочинали відбір на чемпіонат світу 2022 року. Тоді, нагадаємо, «синьо-жовті» тричі зіграли внічию — 1:1 — з Францією, Фінляндією та Казахстаном.


Що ж до минулого Євро, то в 2016 році у Франції очолювана Михайлом Фоменком синьо-жовта команда завершила груповий турнір узагалі без набраних очок та забитих голів.

 

Без сумніву, цього разу українські футболісти прагнутимуть досягти на континентальному рівні більшого. Груповий турнір ЧЄ-2020 розпочнеться для «синьо-жовтих» матчем із голов­ним фаворитом групи — збірною Нідерландів.


Андрій Шевченко каже, що його команда робить усе, аби вдало виступити на єврофорумі. При цьому на заключний поєдинок тренувального збору — проти кіпріотів — очільник вітчизняної збірної просить не дивитися як супертест, адже вся увага тренерського штабу сконцентрована на офіційних поєдинках.


Проте проведений 3 червня в Дніпрі товариський поєдинок проти Північної Ірландії у збірній України сприйняли по-особливому.

 

Завдяки єдиному голу півзахисника «Ференцвароша» Олександра Зубкова у ворота північноірландців команді Шевченка вдалося перервати свою затяжну серію без перемог.


«Коли чотири поспіль матчі завершувалися з рахунком 1:1, починають з’являтися якісь упереджені думки. Але добре, що перед стартом Євро команді вдалося перервати цю неприємну серію», — зазначив президент УАФ Андрій Павелко.


До слова, на ЧЄ українські футболісти гратимуть у новій формі. Зображені на ній контури України з Кримським півостровом викликали хвилю обурення в Російській Федерації.

 

Однак, відповідаючи на звернення російського видання «Спорт-Експрес», в Європейському футбольному союзі наголосили: «Футболка національної збірної України на Євро-2020 (як і форма інших національних команд) затверджена УЄФА у відповідності до правил, що діють для екіпірування».


При цьому голова Комітету національних збірних УАФ Мирон Маркевич порадив російським спортивним експертам краще зайнятися своїми допінговими справами, через які збірним Росії заборонено виступати на великих міжнародних змаганнях під своїм прапором.

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Північна Ірландія — 1:0 (Зубков, 10; У: Бущан, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Малиновський, Сидорчук (Степаненко, 76), Шапаренко (Судаков, 73), Марлос, Ярмоленко, Яремчук (Бесєдін, 46), Зубков (Марлос, 46)).