М’ясо з овочевим секретом: смачні рецепти з кабачками та курятиною

02.06.2021

Почався сезон кабачків — надзвичайно корисних дієтичних овочів із родини гарбузових, у яких міститься багато мінеральних солей.

 

Вони добре впливають на шлунково-кишковий тракт, а також мають вітаміни С, В1 та В2, каротин і нікотинову кислоту, які роблять кабачки практично обов’язковими для вживання людьми з цукровим діабетом чи хворобами серця або крові.

 

Нейтральний за смаком кабачок може стати вдалим доповненням до будь-яких страв, а з м’ясом узагалі поєднується бездоганно.

 

Ці овочі вже є досить дешевими в магазинах і на розкладках — саме час для смачних експериментів.

Котлети з кабачком

Ми в родині у цю пору полюбляємо робити з кабачків та курячого м’яса котлети. Їх можна подавати з будь-яким гарніром або ж їсти просто з хлібом. Хоча нерідко ми поєднануємо такі котлети з пюре з цвітної капусти чи звичайним картопляним.


Для кабачкових котлет знадобляться такі інгредієнти: 600-700 г курячого філе, 300 г кабачків, 2 невеликі цибулини, 2 жовтки з яєць, а ще треба додати майонезу 2 ст. л., гірчиці 1 ст. л, борошна пів склянки, сіль, перець — за смаком. А також олія для смаження.


Для приготування кабачкових котлет добре миємо кабачок, потім натираємо його на тертці і відкидаємо ту суміш в друшляк, солимо і перемішуємо. Все це залишаємо хвилин на 5, а потім віджимаємо кабачок від зайвого соку і перекладаємо в миску.


Цибулю чистимо і ріжемо невеликими шматочками, кладемо в чашу блендера і подрібнюємо. Куряче філе нарізаємо середніми шматочками і теж подрібнюємо блендером.


Підготоване м’ясо і цибулю додаємо до кабачків. Туди ж кладемо курячі жовтки, сіль, перець, майонез, гірчицю і все добре змішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.


Після цього починаємо формувати кабачкові котлети. Спочатку посипаємо борошном дошку. Ложкою набираємо трохи фаршу і формуємо котлетки, які викладаємо на цю дошку. Зверху присипаємо їх борошном.


У сковорідку наливаємо олію і добре її розігріваємо. Вкладаємо котлетки та обсмажуємо з обох сторін до появи рум’яної скоринки.

Кабачкові «діжечки»

Для приготування таких кабачків беремо два-три середні овочі, миємо і ріжемо на шматки приблизно 5-6 см. Робимо з них такі собі «діжечки» — виймаємо серединку, але так, щоб залишилося дно. Наповнюємо їх начинкою.


Начинку готуємо, майже як на голубці: відварений рис, курячий фарш, підсмажені цибулька і морква — все посолити і поперчити за смаком. Можна також додати дрібно нарізаний кріп. Усе гарно перемішуємо.


Вже заповнені начинкою кабачкові «діжечки» перекладаємо на деко, яке попередньо застеляємо фольгою, трохи змащеною олією, — так наші кабачки буде легше зняти.

 

Зверху посипаємо натертим твердим сиром. Запікати у розігрітій духовці при 180 градусах хвилин 30-40. Готовність перевіряємо дерев’яною скіпкою: щойно кабачки стали м’які — страва готова!


Подаємо з відвареною молоденькою картопелькою або як самостійну страву, посипавши дрібно нарізаною зеленню. Смакуватимуть запечені кабачки також зі сметаною.


Смачного!