Біг по чиновницькому колу: Буча ризикує втратити свою архітектурну перлину будинок Штамма

01.06.2021
Біг по чиновницькому колу: Буча ризикує втратити свою архітектурну перлину будинок Штамма

Будинок Штамма у пристоличній Бучі. (Фото Анатолія ЗБОРОВСЬКОГО.)

На початку нинішнього століття Буча на Київщині зробила стрімкий ривок у своєму розвитку.

 

У 2007 році селище міського типу  отримало міський статус. А минулого року місто Буча стало районним центром.


Своєрідною архітектурною перлиною Бучі є будинок Штамма. Колишня дача радника правління Південно-Західних залізниць  розташована за адресою Києво-Мироцька вулиця, 133. Вона є зразком вишуканої дачної архітектури початку ХХ століття.


Євген Штамм придбав на хуторі Ястремщина (нині частина Бучі) ділянку землі площею понад 19 гектарів і близько 1909 року спорудив тут головний будинок площею 676 квадратних метрів і п’ять менших будівель.

 

Головний будинок — це двоповерхова будівля, оформлена в неороманському стилі.

 

Чоловий фасад фланковано круглими вежами, які декоровано отворами у вигляді бійниць.

 

Вежі увінчано шатровими завершеннями. Під бійницями пролягає аркатурний фриз. Площини стін прикрашає складний цегляний декор. Загалом будинок викликає асоціацію з середньовічним рицарським замком.


Після захоплення влади більшовиками дачу Штамма націоналізували і розмістили тут дитячий будинок. У 1982 році замість дитбудинку організовано дитячий санаторій «Дружний», в якому лікували дітей з психоневрологічними захворюваннями.


У ніч на 14 січня 2004 року в будинку Штамма, де були дитячі спальні, внаслідок займання невимкнутої електроплитки сталася пожежа.

 

Вже 16 січня голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко підписав розпорядження про рекон­струкцію санаторію. Однак ремонтні роботи через брак коштів не провели.


Управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації  25 липня 2019 року своїм наказом № 67 внесло садибу Штамма до переліку щойно виявлених пам’яток культурної спадщини і звернулось до власника об’єкта — Київської міськ­ради — з вимогою про укладення охоронного договору.

 

Адже, згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини», Київська міськрада як власник об’єкта повинна утримувати пам’ятку в належному стані й укласти охоронний договір з управлінням культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації. Але договір так і не укладено.

 

Пам’ятка з часу пожежі стоїть без даху і руйнується.


Бучанський міський голова Анатолій Федорук говорить: «Бучанська міська рада готова забезпечити співфінансування відновлювальних робіт та належне утримання даного об’єкта».


Бучанська міськрада  звернулась до окружної прокуратури з проханням зобов’язати Київську міськраду в судовому порядку укласти охоронний договір для збереження Будинку Штамма.

 

Водночас  Бучанська рада просить управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації забезпечити захист Будинку Штамма від загрози пошкодження  і знищення.


А пам’ятка тим часом руйнується.