Від податків до прибутків: в Україні відкрили фінансову звітність приватних компаній

01.06.2021
Від податків до прибутків: в Україні відкрили фінансову звітність приватних компаній

28 травня на Єдиному порталі відкритих даних і сайті Міністерства цифрової трансформації з’явилися дані про фінансову звітність приватних компаній: у відкритому доступі можна отримати інформацію про доходи, збитки, капітали і борги компаній, тобто про реальне  фінансове становище підприємств та розмір сплачених податків.

 

Як підрахували в аналітичному сервісі YouControl, стала доступною інформація про 431 тис. 934 юридичні особи.


Незважаючи на те, що згадане ново­введення несе певні ризики для бізнесу – якщо зважити на наші реалії, — вигоди і користі країна отримає набагато більше.

 

Не секрет, що подібною інформацією багато років поспіль торгували всі кому не ліньки:  різноманітні інформаційні дані можна було недорого купити на Петрівці, скривджені співробітники компаній ішли до конкурентів разом із клієнтськими базами, силовики по-дружньому ділилися з потрібними бізнесменами «свіжаком» в обхід офіційних каналів.

 

Тепер уся інформація — у відкритому доступі, і це означає що реалізовано хороше антикорупційне рішення.


Передбачається, що щомісяця відкритими даними користуватимуться від 1 до 3 млн  людей, і це неабияк допоможе бізнесу: зменшить ризик співпраці з компаніями-одноденками, підвищить прозорість підписання угод з підрядниками, скоротить кількість довідок, які необхідно подавати для участі в тендерах.

 

При цьому для «сміттєвих» компаній ускладниться участь у тендерах.


Відкрита фінансова звітність допоможе краще розуміти ринкові тренди, дасть можливість оцінити розвиток своєї компанії щодо ключових конкурентів і зрозуміти свою частку ринку, полегшить появу нових сервісів і стартапів на базі аналітики відкритих даних.

 

Виграє  і бізнес, і суспільство: державні органи і банки зможуть побачити звітність компаній без додаткових запитів даних, просто зайшовши на сайт.


«Розуміння ринку дозволяє створити якісний і потрібний продукт, у цілому розвиває бізнес в Україні й відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій», — написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у фейсбуцi.


Дані розділені на 10 форматів, вони групують компанії по типу: мікробізнес, банки, державні компанії, консолідовані звіти.

 

Відомості зібрані за 2020 рік — публікація історичних даних відбудеться пізніше.

 

Не потрапили у «відкриті списки» платники єдиного податку — цією системою оподаткування користуються в Україні 187 тис. 749 юридичних осіб.

 

Та вони й не зобов’язані подавати в податкову відомості про баланс і звіти про фінансові результати, при цьому їхній допустимий річний оборот становить не більше 7 млн грн.


Звичайно, для багатьох бізнесменів, які не звикли до прозорості, такі нововведення сприймаються важко.

 

«Однак у довгостроковій перспективі це, можливо, стане одним iз найсильніших чинників детінізації економіки», — говорить Артем Афян, керуючий партнер практики супроводу бізнесу Juscutum.


Негатив? Побоювання бізнесу, який вважає за краще приховувати свою фінансову звітність, залишилися традиційними: потужні компанії ризикують отримати повний спектр підвищеної уваги як з боку правоохоронних органів, так і з боку конкурентів, яких відкрита фінансова звітність провокуватиме на  судові позови із захмарними сумами.