Незламність кіборгів: сім років тому почалися бої за ДАП — його утримували 244 дні

28.05.2021
Незламність кіборгів: сім років тому почалися бої за ДАП — його утримували 244 дні

Пам’ятаймо незламних кіборгів. (Фото з сайту 5.ua.)

Сім років тому, 26 травня 2014-го, почалися бої за Донецький аеропорт.

 

Близько 3-ї години ночі тоді на територію Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва приїхало близько 80 озброєних бойовиків самопроголошеної «ДНР» і висунули вимоги про виведення українських військових, що охороняли внутрішній периметр аеропорту.

 

Близько 7-ї ранку до бойовиків прибуло підкріплення переважно з чеченців.


Через наявність у терміналі аеропорту цивільного населення українські військові відступили в розташований поблизу старий термінал i розпочали приготування до бою.

 

За даними журналістів «Армії Інформ», які відновлювали хід подій, Державіаслужба України в цей проміжок часу видала повідомлення, за яким польоти до Донецька були заборонені до 18.00 26 травня (однак аеропорт уже не відновив свою роботу).

 

На льотне поле аеропорту висадився український десант — зайняли периметр і диспетчерські вежі.


Близько 11-ї години ранку сторони вступили у вогневий контакт, у ході якого бойовики, які перебували переважно у скляній будівлі аеровокзалу, зазнали перших втрат.

 

Українська влада висунула бойовикам ультиматум, який залишився без відповіді. О 13-й годині по завершенні дії ультиматуму українські силовики розпочали активну фазу антитерористичної операції.

 

По позиціях терористів було завдано авіаційного удару. Під удар потрапила частина бойовиків, які намагалися обладнати вогневі позиції на даху одного з приміщень аеропорту.


Після попереджувальної атаки штурмовика Су-25 авіаудар на ураження завдав винищувач МіГ-29. Вогнем із гелікоптерів Мі-24 знищили зенітну установку терористів.

 

В аеропорту висадився армійський десант і блокував терористів у будівлі аеропорту, яка легко прострілювалася. Заблокованих у будівлі бойовиків намагалися підтримати найманці з РФ, які прибули до Донецька зі Слов’янська на машинах «швидкої допомоги».


Близько 18.30, виконуючи рішення про відступ з аеропорту, бойовики завантажилися на два КамАЗи. На під’їзді до міста вантажівки знищили бійцi з батальйону «Восток», які вирішили, що то на КамАЗах з аеропорту на Донецьк розпочали наступ українські підрозділи.


У результаті бою 26 травня 2014 року Збройні сили України втримали контроль над Донецьким аеропортом і відбили атаку бойовиків. Втрати ворога сягали близько 100 осіб убитими. Під час бою в аеропорту було знищено літак Як-40, що належав Маріупольському металургійному комбінату.


Бій 26 травня 2014 року став початком тривалого протистояння за Донецький аеропорт. Його утримували 244 дні!


Героям України — слава!