Шотландські виробники віскі запровадили посаду «дегустатора» - лише для собак

26.05.2021

Відомо, що справжнє віскі, перш ніж дійти до споживача, роками витримують у дубових діжках.

 

Проте й деревина з часом псується, може набувати сторонніх запахів. Тож на шотландському заводі Grant’s Whisky в Гірвані, який спеціалізується на виробництві цього благородного трунку, вирішили взяти на роботу «нюхача», який би міг завчасу виявляти недоліки в діжках, у яких витримують віскі.

 

А в кого найтонший нюх? Ну звісно ж, у собак, адже в них може бути до 300 мільйонів (!) нюхових рецепторів, відповідно, здатність розрізняти запахи в 40 разів більша, ніж у людей. Ці тварини можуть не те що вистежити наявність наркотиків, скажімо, в багажі чи знайти людину під завалами, а й навіть виявити ракові клітини!


На заводі розповіли, що дистиляція віскі — це органічний процес, тож їхня задача — слідкувати, щоб усе було ідеально, інакше через якісь дефекти в деревині напій можна буде просто вилити в каналізацію.

 

Керівництво заводу найняло особливого спеціаліста — кокер-спанієля Рокко, який і повинен виявляти дефекти в міру дозрівання віскі.


Помічник директора Grant’s Whisky розповідає, що на заводі пильно стежать, щоб працівники підприємства не докучали Рокко під час виконання ним службових обов’язків, а тим паче під час відпочинку, адже він не домашній улюбленець, а службовець.

 

Проте всі працівники заводу одностайні в тому, що з появою Роккі атмосфера на підприємстві стала приємнішою і що він сприяє підвищенню морального духу.

 

До слова, перш ніж стати до роботи, Роккі пів року вивчав свої службові обов’язки з кінологом.


Та це не всі новації, які запровадили шотландські спеціалісти з віскі. Місцеві вчені з університетів Глазго і Стратклайда розробили штучний язик, який вміє розрізняти контрафактне віскі. Виготовлено це диво техніки із золота та алюмінію.