Земля і право. Чому відміна мораторію на продаж ще не означає цивілізований ринок

25.05.2021

В Україні за час дії заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення було незаконно присвоєно близько 5 млн га державних угідь, а всередині країни утворився тіньовий ринок обігу землі без сплати податків, офіційного працевлаштування та соціальних гарантій для людей, констатував президент Володимир Зеленський 24 травня на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля».

 

І зазначив, що за останні 20 років українською владою для реалізації земельної реформи не було зроблено нічого.


«Вони обіцяли, маніпулювали, навіть їли землю на трибуні Верховної Ради України, лякали, що її вагонами вивезуть за кордон. Але найстрашніше — вони позбавили сім мільйонів громадян України їхнього конституційного права — права власності на землю. Люди не могли розпоряджатися землею: купувати, продавати або заповідати її, як, наприклад, це робиться у багатьох країнах: у США, Німеччині чи Польщі. Для українців діяв мораторій, як у Венесуелі чи Північній Кореї», — цитує пресслужба Володимира Зеленського.


Бажання узаконити й упорядкувати земельні питання в Україні, яка насправді ще не змогла ефективно використати потенціал одного зі своїх найбільших скарбів, безперечно, похвальні.

 

Утім, як каже народна мудрість, нашому теляті би вовка з’їсти, а не наплодити ще більше проблем.