Михайло Романчук тріумфував на водному чемпіонаті Європи в Будапешті

21.05.2021
Михайло Романчук  тріумфував на водному чемпіонаті Європи в Будапешті

У боротьбі за європейське «золото» на 1500 м Михайло Романчук випередив чинного олімпійського чемпіона Грегоріо Пальтріньєрі з Італії. (Фото з сайту xsport.ua.)

На початку минулого десятиліття керівництво Федерації плавання України взяло курс на точкову підтримку вітчизняних плавців. 

 

Визначивши невелику групу найбільш перспективних спортсменів, потенційно здатних вигравати медалі великих міжнародних турнірів, саме для них минулими роками ФПУ створювала максимально сприятливі умови підготовки.


Перед Олімпіадою-2016 головну увагу було прикуто до спринтера Андрія Говорова.  Забезпечивши йому режим повного сприяння, на виході ФПУ отримала від Андрія в Ріо високе п’яте місце на 50-метрівці вільним стилем.


Новий олімпійський цикл подарував українському плаванню іншого перспективного олімпійця. Відтоді, як у свої 20 років Михайло Романчук показав 15-й час у кваліфікаційному запливі 1,5 кілометрової дистанції на Іграх-2016, вихованець Петра Нагорного досяг величезного прогресу.

 

Він регулярно здобував золоті нагороди на дорослих чемпіонатах Європи, виборював титули віцечемпіона на світових форумах.

 

Однак найголовнішим було те, що Михайло на рівних змагався з олімпійським чемпіоном Ріо-2016, італійцем Грегоріо Пальтріньєрі.


Цьогорічний чемпіонат Європи з водних видів спорту, котрий триває в Будапешті, знову подарував шанувальникам плавання захопливу дуель між українським та італійським стаєром.

 

Заключні метри 1,5-кілометрової дистанції обидва плавці долали, перебуваючи в авангарді «пелотону». Показавши в кваліфікації найкращий час, Романчук так само впевнено плив і у фіналі.

 

А от Пальтріньєрі після невиразного відбору, де він був лише сьомим, у медальному запливі віднайшов додаткові резерви й здивував чималу кількість своїх візаві.


Утім виграти в українського плавця фінальне торкання йому не вдалося. Упродовж усієї дистанції Романчук працював на максимальних обертах, тож на останніх 50 метрах уже мав кілька секунд фори над грізним опонентом. Зрештою, в боротьбі за європейське «золото» Михайло випередив Пальтріньєрі на три секунди.


«Я спробував активно почати фінальний заплив і подивитися, що вийде. Десь на півдорозі почав відчувати втому, мабуть, через змагання на відкритій воді. Тож зараз 14 хв 42 сек — це хороший час. Дивлячись на Токіо, це чудова точка відліку», — заявив італієць.


При цьому сам Романчук у Будапешті показав результат (14.39,89), який на Олімпіаді в Ріо-2016 дозволив би йому стати бронзовим призером.


«Я дуже задоволений цим результатом, особливо тому, що два роки не плавав 1500 метрів. Була проведена велика робота, але ще багато потрібно зробити, аби бути кращим у цій сфері», — відзначив Романчук.


До слова, три роки тому, на акватичному чемпіонаті Європи в Глазго, Михайло тріумфував на дистанціях 400 та 800 метрів вільним стилем. Тепер же, після будапештського тріумфу, в його активі вже три титули чемпіона Європи. Хоча зрозуміло, що від Михайла всі чекають олімпійської медалі. І це — головне.