У Японії все більше супротивників Олімпіади-2020 цього літа: хочуть скасувати або перенести

21.05.2021
У Японії все більше супротивників Олімпіади-2020 цього літа: хочуть скасувати або перенести

Офіційні особи оргкомітету «Ігор-2020» підтверджують свою відданість Олімпіаді. (Фото з сайту www.japantimes.co.jp.)

Що ближче літо, то більше країн у світі починають послаблювати коронавірусні обмеження.

 

Водночас у Японії, де влітку заплановане проведення XXXII Літніх олімпійських ігор, навпаки, все більше регіонів оголошують пов’язаний з епідемією коронавірусу надзвичайний стан.

 

На цьому тлі в Країні Світанкового Сонця зростає кількість громадян, які наполягають на необхідності повторного перенесення Ігор або ж цілковитої їх відміни.


Приміром, опитування японської газети The Asahi Shimbun показало, що більше 80% респондентів проти того, аби Токійська олімпіада відбулася цього літа.

 

Так, 40% вважають за необхідне її перенести, а 43% опитаних узагалі підтримують ідею з її остаточним скасуванням. Паралельно з цим в Японії набирає обертів кампанія під назвою «Зупинимо Олімпіаду в Токіо».

 

Ініційовану її організаторами петицію за дев’ять днів підписали 350 тисяч осіб, і тепер її має розглянути уряд країни.


Противники Олімпіади-2020 переконані, що в умовах невщухаючої коронавірусної пандемії пріоритетне фінансування повинно бути в медичної галузі, а не у великого спортивного проєкту.

 

Власне, японці побоюються того, що зі стартом Ігор в їхній країні стрімко зросте рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію й медична система не впорається з великим напливом хворих.

 

Свою підтримку цій ідеї висловили дві опозиційні японські партії. Їхні лідери вимагають від японського уряду дій, які убезпечать медичну службу від пікового навантаження в умовах пандемії.


При цьому представники керівної в Японії Ліберально-демократичної партії не виключають, що в разі визнання факту про неможливість проведення олімпійських змагань нічого іншого не залишиться робити, як відмовитися від реалізації цієї ідеї.

 

Однак зрозуміло, що скасовувати або знову переносити Ігри-2020 в Японії наважаться лише в крайньому випадку. Скажімо, представники правлячої партії як альтернативу черговій відміні Ігор серед іншого розглядають i варіант iз мінімізацією кількості глядачів на олімпійських об’єктах.


Нагадаємо, що Японія вже відмовилася від прийому спортивних уболівальників з-за кордону. А з повністю порожніми трибунами Токійська олімпіада матиме взагалі сумний вигляд. Утім можливість продажу телевізійних прав без прибутку організаторів Олімпіади-2020 точно не залишить.

 

Водночас відсутність глядачів на трибунах зможе убезпечити японську націю від такого небажаного  спалаху коронавірусної інфекції.


Хай там як, а губернатор Токіо Юріко Коїке наголошує, що місто продовжує працювати над організацією «безпечних та спокійних» Олімпійських ігор.

ІНФРАСТРУКТУРА

Спортивні магніти


Як повідомив заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко, в Україні до 2024 року мають з’явитися 25 «спортивних магнітів».

 

У рамках програми «Велике будівництво» в кожному регіоні країни зводять багатофункціональний спортивний об’єкт, де можна буде проводити всеукраїнські та міжнародні змагання з не менш ніж п’яти олімпійських видів спорту.