Президія федерації гандболу України прийняла кілька важливих кадрових рішень

12.05.2021
Президія федерації гандболу України прийняла кілька важливих кадрових рішень

Українські гандболісти вдруге поспіль зіграють на чемпіонаті Європи. (Фото з сайту xsport.ua.)

Після того, як у гандбольній Європі завершилися кваліфікаційні баталії національних збірних, у Федерації гандболу України відбувся серйозний розбір польотів.


На своєму засіданні президія федерації ухвалила кілька важливих рішень. Перше стосувалося керівника ФГУ. Виконуючим обов’язки президента організації було призначено її віцепрезидента Євгена Петрушевського.


Іншим голосуванням президія відправила у відставку з поста головного тренера жіночої збірної України Бориса Чижова, назвавши при цьому його роботу незадовільною.


Намагаючись кваліфікуватися на чемпіонат світу, українські гандболістки відверто провалили вирішальний «плей-оф» відбору, з тріском програвши його досвідченій збірній Швеції. І нехай не вводить в оману шанувальників гандболу успіх команди Бориса Чижова у гостьовому матчі-відповіді. Виграш у шведок на їх­ньому майданчику з різницею в кілька м’ячів лише трохи підсолодив загалом дуже гірку пігулку, котру «синьо-жовтим» виписав суперник у Києві.

 

Тоді, нагадаємо, підопічні Чижова безвольно програли Швеції — 14:28, достроково позбавивши себе шансів на участь у «мундіалі».

І якби не спалах коронавірусу в таборі шведок напередодні матчу-відповіді, через який їм довелося заявити на повторну гру резервний склад, думається, сумарний результат україно-шведського протистояння мав би ще сумніший вигляд.


Дуже близькою до провалу у своїй кваліфікаційній кампанії на майбутнє Євро перебувала й українська чоловіча збірна.


У суперництві з командами Росії, Чехії та Фарерських островів «синьо-жовтим» удалося здобути лише дві перемоги над «острів’янами» — найскромнішим учасником квартету. Іще була нічия в стартовому матчі відбору — зі збірною Росії. І, як виявилося, саме вона дозволила команді Миколи Степанця з третього місця в групі пробитися на гандбольне Євро.


Згідно з регламентом, на ЧЄ-2022 могли потрапити чотири з восьми команд, які посіли в своїх квартетах треті місця. Спортивна фортуна виявилася неймовірно прихильною до «синьо-жовтих», адже одразу в чотирьох конкурентів української команди під час підрахунку додаткових показників не знайшлося жодного набраного очка.


Програвши в заключних двох турах обидва поєдинки збірній Чехії один із лідерів збірної України Захар Денисов заявив: «Ми програли чехам і розуміли, що з одним очком ніхто нікуди не виходить. Але партнери по команді з надією чекали результатів наших конкурентів. І з’ясувалося, що у нас є путівка».


У Європейській гандбольній федерації вже провели жеребкування ЧЄ-2022, на якому збірну України чекає дуже складна «пулька» з командами Хорватії, Сербії та Франції. Захар Денисов визнає, що українській команді потрібно серйозно покращити свою гру. До старту континентального форуму у неї ще достатньо часу.