Україна зможе отримати колективний імунітет від коронавірусу не раніше 2023 року — прогноз науковців

07.05.2021

Понад 6 тис. випадків коронавірусу підтвердили в Україні за останню добу. Госпіталізували понад 1,8 тис. пацієнтів. Померло 374 хворих. Найбільше нових інфікованих у Києві.

 

Лідерами за поширенням ковіду також є Донецька та Харківська області. Жорсткі обмеження днями скасували в Харківській області, на Хмельниччині та Чернігівщині.

 

Але в МОЗ зазначають, що ситуація із захворюваністю може згодом погіршитись. Бо даватимуться взнаки порушення каратинних вимог на Великодні свята.

 

Водночас у Дніпрі ситуація з коронавірусом залишається напруженою. Досі в лікарнях перебуває чимало пацієнтів iз ковідом. Аби запобігти розповсюдженню хвороби, напередодні поминальних днів мешканців закликали утриматись від відвідування кладовищ.


Паспорт вакцинації вже за місяць стане реальністю. В ЄС його планують запустити в середині червня. А от Італія ще раніше, у другій половині травня.

 

Тоді ж тестово його почнуть використовувати ще в шести країнах: Греції, Іспанії, Мальті, Болгарії, Естонії та Люксембурзі. «Зелену перепустку» впроваджують, аби країни могли відкрити кордони й відновити туристичні поїздки без проходження самоізоляції та додаткового ПЛР-тестування.

 

«Зелену карту» видаватимуть на рік. І не тільки після проходження вакцинації від коронавірусу. Там може бути вказано, що людина повністю вакцинована або має імунітет після хвороби, чи нещодавно отримала негативний результат ПЛР-тесту.


Натомість у нас про такий паспорт вакцинації поки не йдеться. Аби українці теж змогли подорожувати Європою, ще у квітні Україна домовилася з Єврокомісією про співпрацю над сумісністю українського та європейського COVID-сертифікатів.

 

Заступник очільника МОЗ Віктор Ляшко заявив, що українці, яким зробили щеплення двома дозами, матимуть право на безкоштовне свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка.

 

Проте як отримати цей документ, поки не відомо. Нині в Україні вже понад 750 тисяч вакцинованих від початку кампанії. В Кабміні зазначають: є змога за одну добу вакцинувати до 100 тисяч людей. Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що до Дня Незалежності вакцину отримає більшість українців.


У Національному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» спрогнозували, коли світ здолає ковід. За основу взяли швидкість вакцинації населення різних країн. І згрупували їх у 5 кластерів.

 

Науковці дійшли висновку, що США, Ізраїль, Велика Британія, Об’єднані Арабські Емірати досягнуть колективного імунітету вже до кінця цього року. Бо вони — лідери вакцинації.

 

Там середній рівень щеплення перевищує 60%. А більшість країн Західної Європи та Канада — наприкінці цього року та початку наступного. У третьому кластері опинились Туреччина, окремі країни Центральної Європи, Марокко та Уругвай.

 

Там колективний імунітет через вакцинацію сформується ближче до середини 2022 року. А от Україна, так само, як і Росія, Молдова, Грузія, Бразилія, Мексика та Індія, ризикують сформувати колективний імунітет ще пізніше — у 2023 році, якщо темпи вакцинації не пришвидшаться. Нині середній рівень щеплень у нашій країні не перевищує двох відсотків.