Безпілотники НАТО провели авіарозвідку окупованих українських територій

28.04.2021
Безпілотники НАТО провели авіарозвідку окупованих українських територій

Безпілотник RQ-4 Global Hawk. (Фото з вікіпедії.)

Літаки НАТО провели авіарозвідку окупованих українських територій: безпілотники ВПС США і стратегічний розвідлітак RC-135W ВПС Великої Британії виконали розвідувальну місію біля кордонів півдня Росії, тимчасово окупованого Криму, а потім пролетіли над Донбасом.


Про це свідчать дані з сервісу Flightradar24, з яких випливає, що 26 квітня о 14:40 літак британських ВПС полетів у напрямку до точки вильоту — Великобританії, а два американські безпілотники Global Hawk RQ-4 рухалися вглиб України.

 

RQ-4 під номером GINGR68 вилетів, імовірно, з території Ізраїлю, інший безпілотник ВПС США під номером FORTE10, ймовірно, вилетів з авіабази НАТО в Сігонеллі, Італія.

 

Далі вони вилетіли в сторону Донецької і Луганської областей, причому один iз них на деякий час зник iз радарів, перебуваючи в Херсонській області. Потім він з’явився вже в районі Старобільська Луганської області.


Варто відзначити, що безпілотники США з італійської бази стежать за донецькими бойовиками постійно. Також американські літаки-розвідники облітають тимчасово окупований Крим.

 

Тим часом російські окупанти нехтують узгодженими і неписаними законами війни. Так, 26 квітня у районі населеного пункту Гнутове біля Маріуполя 23 співробітники ДСНС потрапили під обстріл, коли займалися розмінуванням території. Лише дивом ніхто не постраждав.


На передовій російсько-окупаційні війська також продовжують вести провокаційні обстріли позицій українських захисників: у понеділок вони дев’ять разів порушили режим припинення вогню.
Зокрема, ворог двічі відкривав вогонь iз мінометів 120-го калібру та гранатометів різних систем поблизу Водяного. Окупанти здійснили обстріл із мінометів 82-го калібру в напрямку селища Гнутове, а біля населеного пункту Світлодарськ — ще й з великокаліберних кулеметів та автоматичних станкових гранатометів.


Неподалік Павлополя противник два рази відкривав вогонь по українських позиціях, застосувавши гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети. А у передмісті Авдіївки збройні формування Російської Федерації обстрілювали позиції українських захисників iз підствольних гранатометів i великокаліберних кулеметів.


У районі населеного пункту Зайцеве ворог двічі відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


Внаслідок ворожого вогню один український захисник отримав осколкове поранення. Воїну оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров’я захисника задовільний.


На дії російсько-окупаційних військ захисники ЗСУ відкривали вогонь у відповідь. Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань Російської Федерації на непідконтрольній території.


Станом на 7-му годину ранку 27 квітня зафіксовано три обстріли з боку російсько-окупаційних військ: біля Водяного російські окупанти застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети 120-го калібру. Неподалік населеного пункту Майорське ворог відкривав вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а поблизу Талаківки — зі станкових протитанкових гранатометів. Бойових втрат серед наших захисників немає.