«Заводи-пароходи»: американська газета викрила махінації Коломойського з грошима «ПриватБанку» у США

21.04.2021

Американська газета Post-Gazette, що виходить у місті Піттсбург (штат Пенсильванія),  опублікувала розслідування про оборудки українського олігарха Ігоря Коломойського в США.

 

Як зазначає видання, їхнім журналістам вдалося отримати сотні раніше закритих судових документів і заяв під присягою, вивчити федеральні звіти про безпеку на робочому місці та результати екологічних інспекцій.

 

Також було опитано майже десяток колишніх співробітників, які працювали на об’єктах, що належать Коломойському та його партнерам.


У публікації зазначається, що в період з 2006-го по 2016 роки Коломойський iз партнерами володів 13 сталеливарними заводами в різних регіонах США та закритим заводом Motorola з двома вертолітними майданчиками.

 

Ці підприємства були куплені за гроші, незаконно виведені з ПриватБанку в результаті складної афери.

 

Зокрема, як зазначає «Українська правда», у 2008 році Коломойський і партнери купили за 81 мільйон доларів сталеливарний завод на північному заходi від Детройта, який колись виготовляв деталі для літаків під час Другої світової війни.

 

Вони також купили за 16,5 мільйона доларів велику мережу стільникового зв’язку в Іллінойсі. Через два роки вони придбали історичний хмарочос у Клівленді.

 

Загалом у цьому місті, як зазначає Post-Gazette, олігарху належать чотири офісні центри та престижний готель на 484 номери. Також олігарх мав нерухомість в інших регіонах США.


Американський власник «заводів-пароходів» і за океаном працював за українськими правилами.

 

Як зазначає видання, на його підприємствах був вкрай низький рівень дотримання техніки безпеки (через це робітники постійно отримували травми і каліцтва) та екологічних норм.

 

Тож те, що роками може працювати в Україні, виявилося нежиттєздатним в американських реаліях.

 

Відтак більшість підприємств iз часом довелося закрити через погане управління. З 2016 року частина сталеливарних підприємств оголосила про банкрутство. У Клівленді два офіснi хмарочоси продали з великими збитками. Зараз тільки один зі сталеливарних заводів усе ще працює: Felman Production у Західній Вірджинії.


Нагадаємо, наразі оборудки Коломойського розслідують правоохоронні органи США, а з 5 березня 2021 року Сполучені Штати запровадили візові санкції проти Коломойського.