Москві свідки не потрібні: окупанти систематично перешкоджають роботі Місії ОБСЄ

20.04.2021
Москві свідки не потрібні: окупанти систематично перешкоджають роботі Місії ОБСЄ

Часом Мiсiя майже нездiйсненна.

Окупанти продовжують вести обстріли позицій українських захисників iз метою подальшого звинувачення у порушенні режиму припинення вогню: так, 18 квітня було зафіксовано вісім порушень з боку збройних формувань РФ.


Зокрема, неподалік селища Водяне, що на Донеччині, противник відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру та автоматичних станкових гранатометів. У передмісті Старогнатівки, Пісків, Катеринівки та Авдіївки ворог здійснив обстріл iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Поблизу населеного пункту Широкине окупанти вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.


Внаслідок ворожого вогню один український захисник отримав поранення, не сумісні з життям, ще один військовослужбовець отримав осколкове поранення (йому оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу).


Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на 7 годину ранку 19 квітня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.


Так, неподалік селища Південне ворог відкривав вогонь iз мінометів 120-го калібру, протитанкових ракетних комплексів та зенітних установок. Біля Майорська російські окупанти стріляли з мінометів 82-го калібру, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. А поблизу населеного пункту Зайцеве здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.


Додамо, що омбудсман Людмила Денісова під час онлайн-зустрічі з заступником держсекретаря США з питань демократії, прав людини і праці Карой МакДональд повідомила, що на сьогоднішній день на окупованих територіях Донецької та Луганської областей бо­йовики «Л/ДНР» протизаконно утримують 280 громадян України: серед полонених — 44 військовослужбовці, а 258 українських громадян вважаються зниклими безвісти.


З 20 березня Місія  ОБСЄ систематично фіксує випадки різноманітного перешкоджання роботі Місії з боку російських найманців. Як-от, окупанти  вимагають обшуку причепів та автомобілів СММ і, як наслідок, відмовляють у подальшому пересуванні патрулів, якщо догляд не відбувся. Загрозливою стала тенденція до збільшення зафіксованих випадків перешко­джання моніторингу лінії розмежування та прилеглих територій за допомогою безпілотників Місії. Глушіння БПЛА СММ протягом тижня відбулося 59 разів, це у два з половиною рази  більше у порівнянні з 24 випадками протягом попереднього тижня. Кількість польотів БПЛА СММ, які зазнали перешкод сигналу, збільшилася з 16% у лютому до 28% у березні та 58% у квітні.


Місія також постійно фіксує ще один спосіб перешкоджання моніторингу — обстріли БПЛА з різних видів стрілецького озброєння. Минулого тижня патрулі СММ зафіксували 10 таких випадків, у порівнянні з одним схожим інцидентом за попередній мі­сяць. Подібні обмеження не тільки порушують дипломатичні протоколи, а й безпосередньо впливають на виконання покладених на СММ обов’язків.