Бізнес у депресії: ринок злиття і поглинань в Україні під час пандемії рекордно обвалився

20.04.2021

Економічний вплив пандемії коронавірусу зупинив зростання угод зі злиття і поглинання в Україні, яке тривало впродовж трьох років поспіль: при цьому вартість угод зменшилася на 62%, до 0,9 млрд доларів.


При цьому обсяг активності знизився до рівня 2017 року: протягом 2020 року було оголошено 69 транзакцій, що на 15% менше в порівнянні з попереднім роком.


За словами аналітиків ринку, економічна турбулентність значно більше вплинула на довіру інвесторів до українського ринку злиття та поглинань, ніж в інших регіонах.

 

Для прикладу, в Центральній та Східній Європі вартість цього ринку угод впала на 16%, а у світі загалом на 7%.


Ще одна причина таких показників — нижчий рівень прозорості: торік розкривалася інформація про вартість лише щодо 48%  угод, тоді як у 2019 році цей показник становив 59%.

 

Водночас середня вартість транзакцій зменшилася до 28 млн доларів США. Це означає, що деякі інвестори не бажають вкладати капітал під час пандемії, неспроможні залучити фінансування протягом цього періоду, а продавці, фінансовий стан яких не постраждав, прагнуть відкласти укладення угод в очікуванні кратного підвищення вартості бізнесу.