Через травму ліктя Дар’я Білодід забрала на ЧЄ з дзюдо в Лісабоні «срібло»

20.04.2021
Через травму ліктя Дар’я Білодід забрала на ЧЄ з дзюдо в Лісабоні «срібло»

Через травму ліктя Дар’я Білодід не змогла вийти на фінальну сутичку ЧЄ в Лісабоні. (Фото з сайта ukrainejudo.com)

Річна пауза, котра виникла в жвавому спортивному житті планети через пандемію коронавірусу, не могла не позначитися на фізичному та психологічному стані атлетів, які нині активно готуються до виступу на літній Олімпіаді в Токіо.


Семимильними кроками спортсменам доводиться надолужувати згаяне, однак за короткий проміжок часу повернутися на старий рівень — завдання дуже непросте.


На чемпіонат Європи в Лісабоні українська дзюдоїстка Дар’я Білодід їхала в статусі непереможеної чемпіонки континенту та світу.

 

За кілька минулих років молода киянка по два рази тріумфувала на європейських та світових першостях, тож на татамі португальського єврофоруму виходила в статусі його беззаперечної фаворитки.


Раунд за раундом Білодід (у категорії до 48 кг) упевнено долала своїх візаві й, пробившись до фіналу, здавалося, що вона втретє поспіль здобуде європейське «золото».


Після перемог над італійкою Франческою Мілані, словенкою Марусею Станжар та росіянкою Іриною Долговою, на 20-річну киянку очікувала фінальна сутичка з представницею Косово Дістрією Краснікі.

 

Утім на фінал українка не вийшла. Сказати на турнірі своє заключне слово Дарині завадила травма ліктя. Як підсумок, ЧЄ в Лісабоні вона завершила зі «сріблом».

 

Однак, як наголошує Білодід, важливим є те, що їй удалося уберегти себе від проблем зі здоров’ям. Попереду у спортсменки ще чемпіонат світу та Олімпійські ігри, а сутичка з Краснікі могла суттєво загострити отриману в поєдинку з росіянкою Долговою травму й тоді на відновлення могло знадобитися значно більше часу.


«На щастя, травма виявилася несерйозною, але ми прийняли рішення поберегти руку і не виходити на фінальну сутичку. Зараз важливіше здоров’я, зберегти себе до наступних важливих стартів», — зазначила Білодід.


Що ж стосується самої травми, то, як розповіла Дарина, вона її отримала в не зовсім спортивній боротьбі з росіянкою.

 

«На останніх секундах півфінальної сутички мені вдалося кинути суперницю на «іппон», після чого прозвучала команда «Мате» — закінчився час сутички. Проте моя суперниця продовжувала виконувати больовий прийом, ламати мені руку. Тим самим я травмувала собі лікоть», — деталізувала українська борчиня.


Попри те, що в нинішньому році Білодід ще не вдавалося перемагати на міжнародних турнірах, титулована дзюдоїст­ка з України задоволена своєю формою.

 

«Загалом, я задоволена своєю боротьбою. Звичайно, хотілося «золота», але зараз в пріоритеті здоров’я. Пандемія суттєво змінила життя спортсменів: стало важче готуватися, пересуватися світом. Але для мене важливо усвідомлювати, що я перебуваю в хорошій формі. Сподіваюся, далі буде краще», — наголосила Білодід, яка, до слова, єдиною з української збірної зійшла на медальний п’єдестал ЧЄ-2021.


Найближче ж з її колег по збірній до європейської медалі в Лісабоні наблизилася Єлизавета Каланіна (до 78 кг), котра завершила змагання на п’ятій сходинці.