Нове керівництво ФХУ вимагає від клубів УХЛ встановити ліміт на легіонерів

14.04.2021
Нове керівництво ФХУ вимагає від клубів УХЛ встановити ліміт на легіонерів

У складах українських хокейних команд грає чимала кількість іноземців. (Фото з сайта УХЛ.)

Тижневу паузу, котра в очікуванні фінального протистояння між «Донбасом» та «Соколом» триває в українському хокеї, заповнили дебати представників ФХУ та УХЛ щодо регламенту наступного чемпіонату країни.

 

На вимогу вітчизняної хокейної федерації до клубів-учасників ЧУ зменшити кількість іноземців у заявці на гру до десяти осіб там отримали відмову, після чого президент ФХУ Георгій Зубко заявив, що в такому випадку його структура готова забрати в УХЛ права на проведення турніру й самостійно організовувати національні клубні баталії.


«Головним пріоритетом Федерації хокею України є покращення виступів нашої національної команди на міжнародній арені, а також захист інтересів і прав українського гравця. ФХУ занепокоєна ситуацією, що склалась у чемпіонаті України з хокею з шайбою серед чоловіків, оскільки національна першість не сприяє поліпшенню підготовки головної команди країни», — йдеться у заяві.
Георгій Зубко вважає, що надмірна кількість легіонерів в українському хокеї не дає можливостей вітчизняним спортсменам розвиватися в клубах.


Приміром, фіналісти нинішнього чемпіонату — «Донбас» та «Сокіл» — у своїх складах мають 18 та 14 іноземців відповідно. «Кременчук», якому за підсумками сезону доведеться скласти чемпіонські повноваження, володів контрактами з 16 легіонерами.

 

За новачків УХЛ — «Маріуполь» та «Краматорськ» — у поточному чемпіонаті виступали по 14 закордонних хокеїстів. А в заявці на сезон «Крижаних вовків», які завершили «регулярку» на останньому місці, закордонний легіон нараховував 17 осіб.

 

Єдиною ж командою, повністю зібраною з українських хокеїстів у ЧУ-2020/2021, був «Білий барс» із Білої Церкви. «Такої дис­пропорції немає в жодній лізі світу», — наголошує Зубко й обіцяє детально проаналізувати організаційну, нормативно-правову, маркетингову та спортивну діяльність Української хокейної ліги, котра в останні п’ять років проводить чемпіонат країни.


Така позиція нового керівництва ФХУ неабияк обурює генерального директора УХЛ Сергія Варламова: «Сьогодні, тиснучи на патріотизм, федерація, відверто кажучи, намагається приховати свою повну бездіяльність. За п’ять років ми підняли з колін вітчизняний хокей. За цей час Ліга в повному обсязі несла на собі всі витрати».


При цьому Варламов пропонує згадати останній, організований ФХУ, чемпіонат країни, в якому змагалися лише чотири команди, а самі змагання тривали півтора місяця. Утім Георгій Зубко переконує, що ФХУ як єдиний існуючий організатор ЧУ має всі можливості «достойно, спокійно й на якісному рівні провести чемпіонат».


А дивлячись за протистоянням ФХУ та УХЛ, варто пригадати атмосферу, котра су­проводжувала прихід Зубка на пост очільника вітчизняного хокейного господарства.


Незадовго до Генерального конгресу ФХУ, де на безальтернативній основі відбулося обрання Зубка, переважна більшість клубів УХЛ виголосили заяву-ультиматум, у якій вимагали реформи ФХУ, нових демократичних виборів її президента, погрожуючи в протилежному випадку зупинити чемпіонат.


І хоча напередодні президентських виборів за посередництва «спортивного» міністерства ФХУ та УХЛ начебто знайшли компроміс, ситуацію повною мірою він не заспокоїв.


Георгій Зубко каже, що у Ліги та Федерації існують світоглядні розбіжності. На його думку, в нинішньому вигляді, з існуючим регламентом, маємо фактично антиукраїнський чемпіонат, тому президент ФХУ вимагає, аби нові правила проведення ЧУ були узго­джені та затверджені його організацією.

 

До того ж, окрім легіонерського ліміту, федерація вимагає від УХЛ визначити в своєму змагальному календарі чіткі міжнародні паузи для підготовки збірної України, а також встановити дату завершення ЧУ за 15 діб до старту світової першості.


Зауважимо, що в нинішньо­му році, як, до слова, й торік, матчі національних збірних у третьому за силою дивізіоні планети, де  наразі перебуває українська команда, скасовані через коронавірусну пандемію. Вийти ж на планетарний рівень цього року зможуть лише збірні елітного дивізіону.