На ЧЄ-2020 у Москві українські важкоатлети сенсаційно здобули перемогу в медальному заліку

13.04.2021
На ЧЄ-2020 у Москві українські важкоатлети сенсаційно здобули перемогу в медальному заліку

На чемпіонаті Європи у Москві український важкоатлет Дмитро Чумак виборов третє в кар’єрі континентальне «золото». (Фото з сайта hersonci.com.ua.)

Через пандемію коронавірусу старт важкоатлетичного чемпіонату Європи-2020 довелося відкласти на цілий рік.

 

На відміну від багатьох інших турнірів, які, потрапивши під коронавірусні обмеження, були просто скасовані, континентальний форум важкоатлетів у Москві провели.

 

Перебуваючи під санкціями Всесвітньої антидопінгової агенції, Російська Федерація та її спортсмени мають не так багато можливостей для того, аби про їхню країну говорили у світі. (Приміром, на олімпіадах та чемпіонатах світу росіянам заборонено виступати під національним прапором).

 

Нагадаємо, що через допінг не було представників російської важкої атлетики на Олімпіаді-2016 в Ріо, тож домашній ЧЄ мав для них особливий підтекст.


Для змагань важкоатлетів росіяни підібрали символічне місце, перенісши їх з малої спортивної арени «Лужників» до новісінького палацу гімнастики Ірини Вінер-Усманової, вихованки котрої, як відомо, вже давно зберігають світову гегемонію на художньому килимі.


Однак уразити спортивний світ здобутками своїх важкоатлетів росіяни не змогли. На московському помості господарі ЧЄ-2020 здобули лише одну велику золоту нагороду і, за підсумками змагань, посіли восьме місце в медальному протоколі. Як свідчить статистика, це був один з найгірших за останні два десятиліття виступ збірної Росії на континентальному форумі.


Натомість ЧЄ в Москві став повним тріумфом збірної України, котра несподівано виграла медальний залік. Одразу четверо українських повпредів піднялися на найвищу сходинку п’єдесталу.


Чемпіонські старання трьох вітчизняних атлеток — Каміли Конотоп (вагова категорія — до 55 кг), Ірини Дехи (до 76 кг) та Аліни Марущак (до 81 кг) — у передостанній день змагань підкріпив найдосвідченіший представник чоловічої команди України Дмитро Чумак, ставши в столиці Росії триразовим переможцем європейських першостей.


Натхненний своїм московським успіхом, 30-річний Чумак дуже емоційно відзначив свій тріумф, виклавши в «Інстаграмі» вогняний пост із пісенною цитатою гострого на язик російського рокмузиканта Сергія Шнурова про палаючий Кремль.


Без сумніву, тріумфальний виступ українських важкоатлетів у Москві — болісний удар по самолюбству росіян.

 

А якби українці Анастасії Лисенко в останній змагальній дисципліні вистачило снаги перевершити потужну британку Емілі Кемпбелл і український гімн уп’яте залунав би під куполом гімнастичного палацу, зведеного за фінансової підтримки заможного чоловіка Вінер — Алішера Усманова, у організаторів ЧЄ-2020, думається, настрій узагалі був би кепським.


Хай там як, а змагання найпотужніших представниць жіночого дивізіону (понад 87 кг) Лисенко упевнено завершила другою. Зібрати ж у Москві повний комплект нагород збірній України допоміг Дмитро Вороновський (до 55 кг), який у перший день змагань приніс синьо-жовтій команді «бронзу».