Ковід «допоміг»: Україна може і без реформ отримати новий транш від МВФ

09.04.2021

Україна може отримати $2,7 млрд від Міжнародного валютного фонду, але ця новина не радує.

 

Нещодавно стало відомо, що МВФ ініціював істотне збільшення допомоги країнам із борговими зобов’язаннями в умовах ковідної пандемії.

 

Чималі кошти може отримати в рамках своєї квоти й Україна. Після величезних вливань в американську економіку і фінансову підтримку громадян, після гострої дискусії в середовищі експертів і на сторінках західної преси — «американський уряд гроші розкидає з гвинтокрила» — Фонд прийняв непросте рішення: МВФ емітує права запозичення на $650 млрд, а американський мінфін під цю програму емітує долари.

 

І хоча до отримання Україною коштів ще місяці й місяці, топчиновники випромінюють оптимізм, аналітики — песимізм.


Справа в тому, що дана програма допомоги МВФ може бути представлена без будь-яких зобов’язань iз боку українського уряду.

 

«Наче вам несподівано звалився величезний спадок від троюрідної американської тітоньки», — похмуро жартує авторитетний економічний оглядач Сергій Фурса. Як відомо, кожен транш по лінії МВФ завжди супроводжувався умовами з проведення структурних реформ в Україні.

 

Це стандартна практика роботи МВФ. Банківська реформа, земельна, реформа державного управління, десятки інших стуктурних маяків нехай і називалися противниками реформ «зовнішнім управлінням», але вже змінили країну до невпізнаваності. Як результат маємо той же безвіз.


Останній рік перемовини з МВФ стали на мертву паузу: Україна аж ніяк не просувається в двох найважливіших реформах — судовій та реформі антикорупційної інфраструктури... Аж тут раптом таке щастя виникло на горизонті.

 

Величезні кошти МВФ, призначені на боротьбу з пандемією, вливатимуться, як видається, безпосередньо в бюджет, а не в резерви НБУ. Гарантій, що ці гроші не будуть спрямовані на чергове «Велике будів(-крадів)ництво» або нові подібні програми, — жодних. Уявляєте, які обрії можуть відкритися для нуворишів від політики?


Та набагато гіршою видається інша перспектива: країна отримає чималі кошти, але виявиться без «чарівного пенделя» Міжнародного валютного фонду. А отже, серйозні структурні реформи опиняться під питанням.

 

Скепсис аналітиків Фонду легко читається в рядках останніх прогнозів: якщо МВФ поліпшив у 2021 році прогноз зростання світової економіки до 6% (в січні він оцінювався в 5,5%), то по Україні прогноз, навпаки, погіршився — з 4,5 до 4%.

 

Середньорічна інфляція в нашій країні після зниження в 2020-му до 2,7% у 2021 році збільшиться до 7,9%. Чи простежується зв’язок між двома фактами?

 

Показники чистих прямих іноземних інвестицій минулого року в Україну виявилися найгіршими за останні 20 років. У 2020 році чистий відтік прямих іноземних інвестицій з України склав $868,2 млн у порівнянні з їх чистим притоком на $5,86 млрд в 2019 році. Факт другий: Україна займає 105-те місце серед 141 країни за незалежністю судової системи. На мій погляд, зв’язок між цими фактами найбезпосередніший.