Яйця та МВФ: чи і далі будуть зростати ціни в Україні

09.04.2021
Яйця та МВФ: чи і далі будуть зростати ціни в Україні

Ціновий галоп в Україні тільки наростає. (Фото з сайта dnpr.com.ua.)

В Україні продовжують стрімко зростати ціни. Причини цьому — не лише внутрішні, а й наслідки процесів, що відбуваються нині далеко за межами України.

 

Втім вплив на формування цін українська влада таки має, і полягає він у виваженій, прагматичній внутрішній політиці, боротьбі з корупцією та налагодженням діалогу з міжнародними партнерами.

Весна і ціни

В Україні до травня очікується зро­стання вартості низки товарів: овочі в 2021 році вже подорожчали на 25%, однак різке зростання ціни триватиме до травня і може досягти 75%.

 

Так триватиме до початку літа, коли на прилавках з’являться продукти нового врожаю. Також прогнозується подорожчання перед Великоднем яєць, м’яса і борошна на 10-15%.


Очікується і зростання ціни на хліб на 6% через зростання ціни на зернові. Щоправда, також ненадовго. Експерти припускають, що ця тенденція зміниться, якщо пандемія піде на спад, а в Україні буде хороший урожай.


Імовірно, продовжить дорожчати пальне, — до 30 грн за літр.Також зростуть ціни на імпортні продукти — на 10%. Крім того, подорожчають олія та продукти, які з неї виробляють.


Експерти зазначають: у середньому щорічно продукти в Україні дорожчають на 5-10%.

 

Так, за останні чотири роки продуктовий кошик подорожчав на 30% — із 3958 до 5614 грн, загальний рівень інфляції за цей період склав 32,6%. Причому, на думку аналітиків, причини для подорожчання в Україні — як об’єктивні, так і суб’єктивні.

Вплив США і щедрість української влади

«Ціни ростуть? Так. Інфляція дійсно прискорюється. Причому насамперед вона стосується продуктів харчування, — каже інвестиційний банкір Сергій Фурса.

 

— Чому? По-перше, це загальносвітовий тренд. Різке зростання вартості продуктів харчування зараз охопило країни, що розвиваються. З однією й тією ж проблемою стикаються в Росії і Бразилії, Туреччині та Україні. Чому це відбувається? Хоч як дивно, але тому, що американці друкують гроші. Але інфляція приходить не в США, а експортується в країни, що розвиваються. Це несправедливо? Можливо. Але правда».


На думку Фурси, проблема українського здорожчання продуктів харчування частково полягає у тому, що частина грошей, якими «з вертольота» закидають американців, надходить на фондові ринки.

 

Як наслідок — різке зростання вартості на ринку акцій і на сировинних ринках. Це стосується руди, металу і агропродукції.

 

«Наприклад, ціна пшениці вища майже на 40%, ніж рік тому. А зараз ми ще й бачимо, що ціни на нафту почали зростати. І якщо рік тому нафта падала і це допомагало уповільненню інфляції, то зараз нафта росте — й ефект зворотний. Впливу на даний процес українська влада практично не має», — продовжує експерт.


А тому, за його словами, курка, яка несе яйця, їсть корми, які подорожчали майже на 50%. І яйця стають дорожчими.

 

«Не золотими, звичайно, але дорогими. І так і з іншими продуктами», — продовжує він і додає, що до дефіциту цього продукту доклався скандал з одним із вітчизняних холдингів, що виробляє яйця.

 

Холдинг вибудував свій бізнес за принципом фінансової піраміди і спричинив заборгованість. Відтак виробник терпить збитки, на ринок потрапляє менше продукції, імпортувати яйця важко — ось і додатковий привід для зростання цін.


Другий фактор, який, на думку експерта, прискорює інфляцію в Україні, — це популізм влади: невиправдано різке зростання мінімальної зарплати також сприятиме прискоренню інфляції.

 

«В Україні різке зростання доходів населення, що спостерігається з 2016 року, традиційно штовхало вгору інфляцію. Незважаючи на крики популістів, доходи українців дійсно ростуть, і ростуть постійно. У тому числі важливу роль відіграв безвіз, тому що український роботодавець почав конкурувати з польським і був змушений підвищувати зарплати. Як наслідок — сьогодні доларова середня зарплата в Україні на максимальному рівні за всю історію, — продовжує Фурса.

 

— Другий індикатор — це динаміка роздрібної торгівлі. Рітейлу в Україні стає дедалі більше. І тільки-но в минулому році скасовували найменші обмеження, українці одразу бігли в магазини. Допомагає тут іще й той факт, що без зовнішнього туризму, який був дуже обмежений минулого року, в країні залишилися близько 4 млрд доларів.

 

У результаті за минулий рік гривневі депозити українців у банках виросли на 25%! Це дуже суттєве зростання. Усе це призводить до зростання тиску на ціни з боку покупців. Багато грошей, і продавці не бояться підвищувати ціни».

НБУ на варті цін

Отож після рекордно низької інфляції минулого року — в цьому році експерти й надалі очікують прискорення зро­стання цін.

 

«Наразі оцінки аналітиків говорять про те, що ціни мають зро­сти на 6-7% за підсумками року, з уповільненням приросту в другому півріччі. Це помірно високо, але не критично. Аналітики очікують уповільнення інфляції, тому чинники, які тиснуть на ціни, наприклад, шок сировинних цін, мають вичерпати себе.

 

І головне тут, щоб не стрибнули різко вгору інфляційні очікування і щоб уряд стримував себе і не запускав механізм емісії. Адже у цьому випадку додасться новий фактор — курсу — і інфляція може вийти з-під контролю.Саме тому так важливо, щоб Нацбанк зберігав незалежність і за необхідності підвищував облікову ставку, працюючи з тими самими інфляційними очікуваннями.

 

Саме тому так важливо зберігати співпрацю з МВФ, що забезпечить нам доступ до зовнішніх ринків і збереже курсову стабільність. Поки ми ще стоїмо біля того каменя, де написано «наліво підеш — інфляцію зупиниш», «направо підеш — боляче буде».

 

Вибір, як завжди, за українцями, — резюмує Фурса. — А тому ціни на яйця безпосередньо залежать від того, чи знайдуть українські політики у себе політичну волю виконати програму МВФ. Ціни на їжу залежать від того, чи зможе Україна очистити свою судову систему або під розмови про зовнішнє управління провалить судову реформу, не отримає програму МВФ, а отримає зростання цін... От і все. І немає причин для паніки».