Наступ COVID-19 триває: у Києві з понеділка їздити у метро можна буде лише з перепусткою

02.04.2021
Наступ COVID-19 триває: у Києві з понеділка їздити у метро можна буде лише з перепусткою

На передовій боротьби з «ковідом» — лікарі. (Фото Миколи САВУЛИ (Ужгород).)

Другий день поспіль в Україні — сумний рекорд смертей через Ковід-19. Померла 421 людина.

 

Загалом минулої звітної доби діагностовано 17 тис. 569 нових випадків коронавірусної хвороби. Найбільше на Одещині та у Києві.

 

Також серед лідерів за кількістю хворих — Хмельницька, Львівська та Житомирська області.

 

До лікарень госпіталізовано 5 тисяч 160 інфікованих. Водночас Міністерство охорони здоров’я очікує, що найближчі два тижні ситуація погіршуватиметься і кількість хворих зростатиме.


Катастрофічною лишається ситуація на Буковині. Хворих на коронавірус жителів Чернівців доводиться везти за 60 кілометрів у районні лікарні, оскільки в міських медзакладах уже немає вільних ліжок із киснем. Скажімо, десятьох пацієнтів з міста лікують у Хотинській районній лікарні, восьмеро з них перебувають у тяжкому стані в реанімації.


Найближчим часом центральна влада має вирішити, чи запроваджувати повний локдаун по всій країні. Адже у більшості регіонів медична система вже не витримує. Водночас мери деяких міст вирішили одноосібно запроваджувати локдаун. Із понеділка 5 квітня у столиці зачинять усі школи та дитячі садки

 

. Весь громадський транспорт працюватиме лише за спеціальними перепустками для перевезення працівників підприємств критичної інфраструктури.

 

Про це повідомляють у КМДА. Працівники мають перейти на дистанційну роботу або взяти відпустки. За словами міського голови Києва, посилення карантинних заходів необхідне для запобігання сотням смертей. Обмеження діятимуть щонайменше до 16 квітня.


І поки одні міста закриваються на повний локдаун, деякі не збираються виконувати обмеження. Приміром, мер Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що не закриватиме в місті ТРЦ i малий бізнес у разі потрапляння міста у «червону» зону карантину. І обмеження місто не виконуватиме.

 

Очільник повідомив, що в разі запровадження карантинних обмежень влада керуватиметься, за його словами, «здоровим глуздом».


Мер переконує, що ситуація з коронавірусом у Черкасах краща, ніж в інших регіонах України, а заповненість COVID-лікарень становить 57%. Тому необхідності у жорстких обмеженнях очільник міста не бачить.

 

«Не будемо забороняти людям відвідувати парки і торгові центри. Скажу відверто, закриття маленьких крамничок, де відвідувачів буває до 10 осіб на день, на ситуацію ніяк не вплине. Є великі супермаркети, де скупчення людей набагато більше. Ми не можемо дозволити собі знову недоотримати до бюджету 200 чи 100 млн грн», — зазначив Анатолій Бондаренко.


Утім кожна людина має пам’ятати народну мудрість: береженого Бог береже. Краще десь перестрахуватися, зайвий раз не йти в людне місце, аніж потім задихатися, і добре, якщо вдасться вилікуватися.

А ТИМ ЧАСОМ...

За даними Міністерства охорони здоров’я, Україна має отримати майже 5 мільйонів доз вакцини у квітні-травні. Окрім того, у відомстві запевняють, що «потенційно» за попередніми контрактами країна може отримати ще 1,5 мільйона доз. Але яких саме — у МОЗі не кажуть.

 

Натомість інтервал між щепленнями при вакцинації в Україні препаратом AstraZeneca можуть збільшити. Про це заявив лікар-імунолог, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федір Лапій. Проміжок може перевищувати 90 днів.