Три фактори: звідки беруться м’язові судоми і як їх позбутись

30.03.2021
Три фактори: звідки беруться м’язові судоми і як їх позбутись

Незручне взуття також може провокувати судоми у нижніх кінцівках. (Фото з сайта pokupon.ua.)

Несподівані напади різкого болю в ногах. Так дають про себе знати судоми. Іноді вони стаються вночі, уві сні, часом — у воді, під час купання, і тоді це серйозна загроза життю.

 

Розрізняють різні види судом: ті, що трапляються через фізичні навантаження, через перевтому, від тривалого перебування на ногах.


Поява м’язових спазмів, за словами лікаря-терапевта Надії Шидловської, може свідчити про дефіцит магнію в організмі. Причиною судом може виявитися також варикозна хвороба.


«Часто судоми трапляються вночі. Можуть бути одноразовими і хронічними. У першому випадку причиною м’язового болю може бути незручна поза під час сну, переохолодження або сильна втома. Такі нечасті судоми зазвичай сигналізують про початок захворювання, — пояснює лікарка.

 

— У такому випадку необхідно якомога швидше звернутися до фахівця і обстежити організм. Причиною дискомфорту можуть бути старі травми ніг або хребта, неврологічні захворювання, запальні процеси. Часом так проявляється початкова стадія цукрового діабету».


Брак магнію в організмі часто буває під час вагітності, тривалого стресу, при прийомі медичних препаратів або при дотриманні білкової дієти.

 

Зарадити ситуації допоможе прийомом вітамінного комплексу і спеціальних препаратів, що містять магній.

 

Лікарі радять додавати в раціон коріандр, петрушку, кріп і базилік. Багаті на магній авокадо, квасоля і сочевиця.

 

А також чорний шоколад: у ста грамах цього смачного продукту міститься 200 міліграмів магнію. У вашому раціоні повинні бути горіхи, висівки, вівсяна каша, банани, м’ясо, риба.


— Основне призначення магнію — допомога в засвоєнні організмом кальцію, — наголошує Надія Шидловська. — Тому приймати магній слід одночасно з кальцієвими препаратами. Магній впливає на роботу мозку, знижує високий кров’яний тиск і сприяє виведенню каменів із жовчного міхура.


Що ж робити, коли трапляються судоми ніг? Найперше — розслабити тіло. Іноді напад судом можна відчути заздалегідь. У такому разі постарайтеся розпружити ногу.

 

Якщо напад усе ж таки стався і судоми вже скували кінцівку, постарайтеся потягнути носок на себе, плавно відпустити його і знову натягнути. Якщо є можливість — помасажуйте ногу, ідеально зробити це, використовуючи зігріваючу мазь.


Якщо і такі вправи не допомагають, пощипайте напружений м’яз або легенько уколіть його голкою. Якщо судома трапилася у воді — постарайтеся потягнути на себе пальці і стопи. Коли ж судоми припинилися, але біль не зник, варто щільно забинтувати еластичним бинтом всю ногу: від стопи до коліна.


Щоб зменшити імовірність виникнення судом, вибирайте зручне взуття з ортопедичною підошвою. Стежте за тим, аби не перевантажувати ноги при ходьбі або тренуванні.

 

Не забувайте регулярно робити собі контрастні ванночки для ніг і правильно харчуватися. Дуже корисні для профілактики судом ранкова гімнастика і душ, ранкова пробіжка і прогулянки на свіжому повітрі.

ВАРТО ЗНАТИ

Серед причин судом можуть також бути:


— нестача води;
— брак заліза і фолієвої кислоти в організмі;
— цукровий діабет;
— перевтома;
— порушення кровообігу в кінцівках;
— фізичне перенапруження;
— переохолодження;
— захворювання щитоподібної залози;
— гормональні зміни в організмі.