Прикрашає і штаб-квартиру ООН: де народжується Петриківський розпис сьогодні

30.03.2021
Прикрашає і штаб-квартиру ООН: де народжується Петриківський розпис сьогодні

Юні художниці надихаються роботами відомих майстрів.

Тут народжуються диво-вироби з небаченими в природі рослинами та істотами: із птахами, схожими на квіти, і квітами, схожими на живих істот.

 

А ще — кухлі, тацi, скрині, жіночі прикраси й сила-силенна інших виробів...

 

Усе це не раз полонило серця відвідувачів виставок у Парижі, Лондоні, Вашингтоні, Мілані, Афінах, не кажучи вже про Київ, Львів, Івано-Франківськ, Полтаву...

 

Один із холів штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй прикрашають вироби, розписані петриківськими майстрами, зокрема народними художниками України Ганною Самарською, Марфою Тимченко та Андрієм Пікушем.                 

                           
Петриківський декоративний розпис завоював собі широку славу. Отож сюди, в селище під Дніпром, приїжджають із різних куточків Європи — і білоруси, і вірмени, і литовці, і естонці. Буває, просто подивитися.

 

Частіше — щоб навчитися унікального розпису. У місцевому професійно-технічному училищі № 79 їм допомагають у цьому талановиті майстри — уже згаданий Андрій Пікуш, Людмила Горбуля, Людмила Олійник та інші.

 

У кожного майстра свій творчий почерк, своє розуміння краси й мистецтва. Наприклад, Андрій Пікуш будує орнаментальні форми своїх виробів вільно, широко.

 

У Марфи Тимченко вироби відзначаються образністю й раціональністю. Та в усіх роботах відчувається одна й та ж школа, чудові народні традиції.            

                                        
Кожен із нас, сущих, шукає свою дорогу до Божої істини, до душевної рівноваги. Петриківським майстрам же маємо вклонитися за творення особливого естетично-філософського простору, неповторної аури, що належить завтрашньому дню, який обов’язково буде щасливим!


 

 

Костянтин БОБРИЩЕВ