Маленький вірус із великими наслідками: в Україні зростає смертність від ковіду

26.03.2021

Одразу два рекорди. За попередню добу в Україні підтвердили майже 16 тисяч 700 інфікованих.

 

І зростає смертність від коронавірусу, за позаминулу добу померли 362 людини, і це — найбільші показники за увесь час пандемії.

 

Лідерами з поширення коронавірусу є Київ, Одеська та Житомирська області. Напередодні госпіталізували майже 5 тисяч пацієнтів.

 

Про переповнені лікарні через наплив хворих на коронавірус сьогодні заявили і в столиці. Хворих почали розміщувати у коридорах. Ідентична ситуація на Миколаївщині, Одещині та Київщині.

 

Однак міська влада запевняє, що в обласні лікарні жителів столиці не розподілятиме. Лише одна область — Херсонщина — лишається у «жовтій» карантинній зоні. У Рівному посилюють карантин.

 

Нині в місті діють обмеження «помаранчевої» зони. Та через стрімке поширення коронавірусної інфекції місцева влада вже тепер вирішила запровадити обмеження «червоної» зони.

 

Про це повідомив міський голова Олександр Третяк. Тож із 29 березня учнів 5-11 класів переводять на дистанційне навчання.

 

Молодші класи та дитячі садки поки працюватимуть у звичайному режимі. Стосуватимуться обмеження і культурно-масових заходів. Про терміни дії посиленого карантину поки не повідомляють.


Найближчим часом потрапити до «червоної» зони можуть Миколаївська, Тернопільська та Черкаська області. Втім в уряді вже заявили, що загальнонаціональний локдаун не оголошуватимуть.

 

Водночас пообіцяли підприємцям з «червоних» зон виплатити по 8 тисяч гривень. Щоправда, частину цих коштів планують шукати вже в місцевих бюджетах.

 

Та, незважаючи на обіцянки прем’єра не закривати країну на локдаун, в РНБО заявили, що розглядають такий сценарій. За словами Олексія Данілова, найближчим часом РНБО збереться з цього приводу.

 

На питання про те, чи можуть обговорювати запровадження всеукраїнського локдауну на засіданні, секретар відповів, що все залежить від поведінки людей.

 

«Ми наполягаємо, що кожна громада, відповідно до закону, має самостійно ухвалювати рішення, чи треба їй закриватися, запроваджувати інші обмеження. Коли ми повністю закриваємо області — це вже винятковий випадок. І якщо розвиток подій піде не за оптимістичним сценарієм, не виключаю, що може бути закрита вся країна», — заявив Олексій Данілов.


Цього тижня в Україні стартувала друга хвиля щеплень. Почалася вакцинація сімейних лікарів та тих, хто старший 80 років. Нині вакциновано вже понад 120 тисяч українців. Однак майже 350 доз вакцини, які не були використані, довелось утилізувати, кажуть у МОЗ.