Путіну не вгодиш: Москва не бачить прогресу в переговорах за «нормандським форматом»

24.03.2021

На фронті російські окупанти й надалі ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції підрозділів Об’єднаних сил.

 

Так, 22 березня, на передовій вони п’ять разів обстрілювали позиції українських захисників: зокрема, поблизу населеного пункту Піски — із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го i 82-го калібрів, а неподалік Богданівки — з автоматичних станкових гранатометів.


Поблизу населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, загарбники використовували гранатомети різних систем. У передмісті села Тарамчук — вогонь вели з великокаліберних кулеметів.
Бойових втрат серед українських військовослужбовців унаслідок ворожих обстрілів немає.


На обстріли росіян наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Представників ОБСЄ вкотре було повідомлено через Українську сторону СЦКК про дії окупантів на території
ОРДЛО.


Станом на 7-му ранку 23 березня було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: поблизу населеного пункту Водяне ворог вів вогонь по наших воїнах із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

А ТИМ ЧАСОМ...

в офісі президента України негайно відреагували на нещодавнє «послання» заступника глави адміністрації президента РФ Дмитра Козака до радників лідерів країн «нормандської четвірки», в якому той наполягає зобов’язати Київ «без інтерпретацій» утриматися від порушення режиму припинення вогню на Донбасі.

 

У листі російського чиновника також є пропозиція запровадити новий порядок проведення переговорів політичних радників у «нормандському форматі», заснований на принципі ротації. Відзначається, що в цей момент під час конференцій головують по черзі Німеччина та Франція.

 

Дмитро Козак також заявив, що однією з причин відсутності будь-якого прогресу в досягненні практичних результатів виснажливих перемовин у «нормандському форматі» є неналежна їх організація.


В офіційнiй відповіді керівник ОП Андрій Єрмак наголошує: «Незважаючи на досить напружений характер дискусій і відсутність спільного бачення з більшості питань, які були предметом нашого обговорення, хочу нагадати, що саме українська сторона негайно після завершення відеоконференції ініціювала скликання позачергового раунду консультацій у форматі робочої підгрупи з питань безпеки ТКГ, щоб отримати конкретні підтвердження готовності сторін щодо забезпечення режиму припинення вогню».

 

Він також зазначає, що Росія демонструє незацікавленість у режимі тиші на Донбасі.

 

Про це свідчить відмова Москви від проведення консультацій підгрупи в умовах істотної ескалації ситуації в зоні конфлікту. При цьому підкреслюється, що ключовим пунктом Мінських домовленостей є встановлення й суворе забезпечення стійкого та всеосяжного режиму припинення вогню.

 

«Тому ми стурбовані продемонстрованим російською стороною підходом до цих важливих питань, так само як і маніпуляторним характером запропонованих паном Козаком висновків. Відповідно, ні за яких умов не можемо погодитися з пропозиціями, що містяться в його листі від 19.03.2021», — йдеться у відповіді з Києва, де також зазначено, що Україна готова в будь-який час обговорити питання щодо припинення вогню на Донбасі та відновлення режиму тиші.