Не без проблем, зате з результатом: українські гандболістки подолали перший етап кваліфікації на ЧС-2021

23.03.2021
Не без проблем, зате з результатом: українські гандболістки подолали перший етап кваліфікації на ЧС-2021

Жіноча збірна України з гандболу з другого місця в групі пробилася до «плей-оф» кваліфікації ЧС-2021. (Фото з офіційного сайта ЄГФ.)

Були часи, коли національна жіноча збірна України з гандболу в статусі учасника фінальної частини чемпіонату Європи напряму потрапляла до раунду «плей-оф» кваліфікації на «мундіаль».

 

Нині ж ситуація така, що право зіграти стикові матчі планетарного відбору «синьо-жовті» змушені виборювати, долаючи групову «кваліфайн»-стадію.


На перший погляд, завдання не надто складне, адже на цьому етапі змагаються доволі скромні за рейтингом команди. Утім і збірна українських гандболісток нині зірок з неба не хапає.


«Віримо в цей склад нашої жіночої збірної», — наголошував під час групової стадії відбору на ЧС-2021 президент ФГУ Андрій Мельник.


За путівку до «плей-оф» команді, котру очолюють Борис Чижов та Валерій Войналович, випало суперничати зі збірними Словаччини, Люксембургу та Ізраїлю.


І після стартового поєдинку, в якому, ведучи перед у чотири м’ячі, українські гандболістки програли словачкам, у таборі «синьо-жовтих» захвилювалися.


«У команді з’явилось дуже багато молодих дівчат. За короткий час зігратись, відпрацювати комбінації, зв’язки в обороні та нападі дуже складно. Сьогодні у нас немає п’ятьох основних гравців зі складу, що виступали в минулому відборі. Зрозуміло, що коли з обойми одночасно випадає стільки людей, тренерському штабу і команді буде дуже складно. Наставникам довелося будувати оновлену команду», — пояснив Андрій Мельник.


Коментуючи стартову невдачу, Борис Чижов наголосив, що збірній Словаччини його підопічні програли через власні помилки.


Швидкоплинність групового мінітурніру, котрий приймав Люксембург, не передбачала ані додаткової передишки, ані ще однієї помилки.

 

На щастя, регламент змагань дозволяв одразу двом командам із «пульки» потрапити до «плей-оф», тож підопічним тренерського дуету Чижов—Войналович залишалося небагато — перемогти Люксембург та Ізраїль.


Вочевидь команда швидко зробила висновки з програного словачкам двобою й дуже впевнено провела вирішальні поєдинки.


На старті поєдинку другого туру, проти господарок групової кваліфікації, українки ще трохи хвилювалися, однак що більше часу дівчата проводили на майданчику, то впевненішою ставала їхня гра. У підсумку, сім м’ячів склала перевага українських гандболісток у грі проти Люксембургу.


Протистояння з командою Ізраїлю для українок узагалі стало легкою прогулянкою, хоча саме в їхньому очному двобої мав визначитися володар другої перепустки до «плей-оф».

 

Сім м’ячів Наталі Воловик, шість влучних кидків Тетяни Поляк та Лесі Смолінг допомогли збірній України легко впоратися з гандболістками Ізраїлю — 31:24.


А от у «плей-оф» відбору на ЧС-2021 українкам легко точно не буде, адже суперничати там доведеться з кимсь із «сіяної» когорти, куди потрапили збірні Німеччини, Чорногорії, Угорщини, Швеції, Румунії, Сербії, Росії, Польщі, Чехії та Словенії.