Шухевич збурює: у Тернополі зберуть міжнародну наукову конференцію для спростування міфів СРСР

17.03.2021

Про рішення Тернопільської міськради присвоїти головному стадіону обласного центру імені легендарного головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича та скандальний міжнародний резонанс iз цього приводу газета «Україна молода» вже повідомляла.

 

Нагадаємо, що колегіальну ухвалу категорично засудив (із вимогою негайного скасування) посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон.


А очільник польського міста Замосць Анджей Внук офіційно заявив, що через це рішення буде припинено співробітництво з Тернополем, зокрема в реалізації спільного проєкту з кошторисом понад 68 тисяч євро.

 

Відтак висловив свій протест проти нової назви тернопільського стадіону й Інститут національної пам’яті Польщі, заявивши, що командувач УПА Роман Шухевич «відповідальний за геноцид польського цивільного населення на Волині й у Східній Малопольщі».


У свою чергу, міський голова Тернополя Сергій Надал категорично заявив, що присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича скасовано не буде, бо, мовляв, кожна країна шанує своїх героїв, а також навів вагомі контраргументи на захист легендарного націоналіста.

 

А позавчора стали відомі подальші плани тернопільської влади в цьому напрямку — в обласному центрі проведуть міжнародну конференцію, яка «має на меті спростувати комуністичні міфи про українських героїв».


«Рішення Тернопільської міської ради про присвоєння нашому центральному стадіону імені Романа Шухевича викликало широкий резонанс, — написав Сергій Надал на своїй офіційній сторінці у фейсбуцi. — Це обговорення вийшло за межі України. Деякі іноземні політики дозволили собі низку неприпустимих висловлювань на адресу українських героїв.


Ми — на своїй Богом даній землі, і будемо робити те, що вважаємо за потрібне. Десятиліттями працювала комуністична машина пропаганди і знищення всього українського. Роками радянські історики переписували історію України, щоб заплямувати репутацію, спотворити образ українських воїнів. І це стосується історії не лише УПА, а ще часів Київської Русі та Гетьманщини.


Сьогодні з головою Польського культурно-освітнього товариства Тернопільської області Петром Фризом обговорили деякі аспекти українсько-польської співпраці. Домовилися про проведення у Тернополі Міжнародної наукової конференції, яка має на меті спростувати комуністичні міфи щодо українських героїв. Запрошую до участі істориків та всіх охочих».