Тисячі квадратів і мільйони очікувань: Фонд держмайна вже влітку може продати «Більшовик»

17.03.2021
Тисячі квадратів і мільйони очікувань: Фонд держмайна вже влітку може продати «Більшовик»

Кому прислужиться «Більшовик»? (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Багатостраждальний столичний завод «Більшовик» на Шулявці (читай — ласий величезний шмат київської землі біля метро, не так і далеко від середмістя) знову опинився в центрі уваги — Фонд дер­жмайна готується його продати, і якщо підготовка проходитиме без затримок, то аукціон може відбутися вже влітку цього року.


Представники Фонду дер­жмайна з гіркотою зазначили, що «завод «Більшовик» — це приклад того, як великі підприємства через корупцію та неефективне управління занепадають, обростають боргами і стають тягарем для платників податків». Минулоріч Перший київський машинобудівний завод отримав 22 млн грн збитку, а загальна сума боргу перевищила 500 млн грн, крім того щорічно підприємство зобов’язане сплачувати в бюджет столиці 40 млн грн земельного податку.


Відсутність інвестицій в оновлення матеріальної бази та неефективне управління призвели до зниження конкурентоспроможності, нестачі замовлень і збитків.

Наймолодшому верстату на заводі виповнилося 48 років. Фахівці констатують, що відновити виробництво на території заводу практично неможливо.

 

Аби Фонд держмайна зміг продати цей об’єкт, парламент повинен розблокувати велику приватизацію, а Кабмін — затвердити умови приватизації ПКМЗ.


Заступник глави ФДМ Тарас Єлейко переконаний, що держава має всі шанси отримати за «Більшовик» як мінімум... 1 млрд грн!

 

Щоправда, наразі стартова ціна ПКМЗ на торгах ще не відома, її визначить радник-аудитор з «великої четвірки» компанія «KPMG Україна», яка супроводжуватиме об’єкт до укладання угоди з новим власником та переказу коштів переможцем аукціону. У ФДМ також повідомили, що акумулюють усі дані, адже хочуть забезпечити повне розкриття інформації та рівний доступ до неї за принципом «всі знають усе»:

 

«Реалізуємо його через віртуальні кімнати даних та надання доступу потенційним інвесторам до заводу та його первинної документації».


Цікаво, що, за підрахунками експертів компанії Colliers Ukraine, яка працює у сфері комерційної нерухомості більш ніж 20 років, держава на аукціоні зможе виручити за «Більшовик» 1,3-1,5 млрд грн (це 45-55 млн дол.), а за певних умов — навіть більше. «Сума може перевищити 1,5 мільярда гривень, якщо інвестори будуть активними, а «упаковка» об’єкта — грамотною», — уточнили фахівці компанії.


Тим часом київський забудовник Андрій Вавриш вважає, що головним активом підприємства є лише його зручне розташування та велика ділянка землі вздовж проспекту Перемоги, поруч зі станцією метрополітену «Шулявська».


Варто зауважити, що у Фонді держмайна в приватизаційних умовах розробляється план «збереження виробництва, створення робочих місць, забезпечення соціального захисту колективу підприємства», й одним iз варіантів розвитку подій є перенесення частини потужностей на Черкащину — на Жашківський машинобудівний завод, який є дочірнім підприємством ПКМЗ.


На місці «Більшовика» девелопери пропонують створити сучасний індустріальний парк із офісними та житловими приміщеннями.


Тим часом перепон у Фонду держмайна для втілення своїх задумів немало, зокрема напередодні торгів треба ще «розібратися» з третіми особами — розірвати з ними угоди оренди приміщень заводу площею понад 6,3 тис. кв. м.

 

А ще слід вирішити проб­лему складів заводу, які перебувають у приватній власності (в 2019 році п’ять будівель на території ПКМЗ були незаконно відчужені та продані на торгах державним підприємством СЕТАМ двом приватним компаніям); щоправда, ФДМ оскаржив операцію й справа дійшла до Верховного Суду.