Пускати чи не пускати: Японія ще вирішує питання з глядачами-іноземцями на Олімпіаді

17.03.2021
Пускати чи не пускати: Японія ще вирішує питання з глядачами-іноземцями на Олімпіаді

Питання допуску іноземців на Токійську олімпіаду японська влада обіцяє вирішити вже найближчим часом. (Фото з сайта www.wyomingpublicmedia.org.)

Після того як керівники країн «Великої сімки» виступили за важливість проведення в 2021 році Олімпіади в То­кіо, розмови про її скасування втрачають будь-який сенс.

 

Актуальним залишається хіба що питання відкритості країни-господарки для широкого загалу.

 

Подейкують, що наразі, побоюючись масштабного завезення до Японії коронавірусу, Країна Світанкового Сонця не готова відкрити кордони для іноземців.


Під час 137-ї сесії Міжнародного олімпійського комітету, на якій чинний керiвник організації Томас Бах одноголосним рішенням делегатів був переобраний на другий термін, представники оргкомітету «Токіо-2020» пообіцяли провести майбутні Олімпійські та Паралімпійські ігри за принципом «безпека понад усе».


«Це будуть Ігри, про які кожен зможе сказати, що вони були безпечними та надійними. Ми прагнемо створити середовище, в якому спортсмени з усього світу зможуть виступати з упевненістю і гордістю», — зазначила президентка організаційного комітету Ігор-2020 Сейко Хасімото.


При цьому учасникам сесії МОК, яка, до слова, проходила в онлайн-форматі, повідомили, що на Олімпіаді в Токіо діятиме безпрецедентна антидопінгова програма.


За словами голови ради фонду Міжнародного агентства з тестування Валері Фурнейрон, її організація розробила надійний та ефективний план тестування спортсменів, сила котрого полягає в ранньому початку оцінки тестів, збір яких розпочався за рік до старту Ігор.

 

За цей час уже було проведено 2400 тестів окремих олімпійців i 400 досліджень допінг-проб спортсменів командних видів спорту.


Водночас президент Всесвітньої антидопінгової агенції Вітольд Банька привітав рішення Міжнародного агентства з тестування щодо впровадження глобальної програми з довгострокового зберігання зразків перед Іграми в централізованому і безпечному приміщенні, щоб утримати спортсменів від використання заборонених речовин і забезпечити повторний аналіз зразків на термін до 10 років.


Водночас обговорили на онлайн-сесії й питання підготовки Пекіна до зимових Ігор-2022, старт яких має відбутися 4 лютого наступного року.


Виконавчий віцепрезидент оргкомітету «Пекін-2022» Чжан Цзяньдун повідомив, що КНР згідно з графіком в 2020-му році завершила будівництво всіх 12 спортивних об’єктів і на більшості з них уже провела тестові змагання.

 

Паралельно з цим, за словами функціонера, в Китаї ведеться активна робота над розробкою плану протидії поширенню коронавірусу серед учасників Ігор.


Про готовність приймати спортивних уболівальників з усього світу організатори Пекінської олімпіади-2022 не повідомили.


А от американський сенатор-республіканець Мітт Ромні закликав президента США Джозефа Байдена ввести обмеження для громадян країни на відвідування зимових Ігор у Китаї.

 

«Американські глядачі, за виключенням членів сімей наших спортсменів та тренерів, повинні залишатися вдома, щоб США не сприяли величезним прибуткам, котрі Комуністична партія Китаю отримає від роботи готелів, продажу квитків тощо», — заявив у інтерв’ю New York Times Мітт Ромні.


Що ж до допуску іноземних глядачів на Ігри-2020 у Токіо, то, як наголосила очільниця оргкомітету «Токіо-2020» Сейко Хасімото, воно буде вирішено до початку естафети олімпійського вогню, котра розпочнеться 25 березня.