Сонячний удар: Зе-влада де-факто відмовляється від розвитку відновлюваної енергетики

16.03.2021
Сонячний удар: Зе-влада де-факто відмовляється від розвитку відновлюваної енергетики

Інвестори, які вклали кошти в розвиток відновлюваної енергетики в Україні, можуть втратити понад десять мільярдів доларів. (Фото з сайта expro.com.ua.)

Міжнародні аналітики заявляють: світова економіка знову продукує більшу кількість вуглецю, ніж торік, і тим самим провокує глобальне потепління.

 

Вихід звідси один — стимулювати зелену енергетику в якомога більшій кількості держав світу.


І наша держава, на жаль, рухається у протилежному напрямку від решти світу, і цей факт може мати вкрай негативні наслідки для всіх нас.

Світ б’є на сполох

Забруднення атмосфери планети вуглецем знову зростає, викликаючи побоювання експертів у досяжності цілей Паризької кліматичної угоди.


Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що глобальні викиди CO2 повернулися до рівня, що передував пандемії, а потім і перевищили його. Такі результати унеможливлюють досягнення мети Паризької кліматичної угоди для обмеження глобального потепління.


У звіті МЕА йдеться, що в грудні минулого року викиди, пов’язані з енергетикою, були на два відсотки вищі, ніж в тому ж місяці роком раніше. На думку експертів, це обумовлено відновленням економіки і відсутністю політики щодо чистої енергетики.

 

При цьому, на думку експертів МЕА, зростання глобальних викидів вуглецю до кінця минулого року є серйозним попередженням про те, що робиться недостатньо для прискорення переходу на чисту енергію в усьому світі.


Рік тому агентство закликало уряди різних держав поставити чисту енергію в основу планів економічного стимулювання, але, схоже, заклик здебільшого залишився без уваги. А тому сьогодні ця структура з жалем констатує: цифри показують, що ми повертаємося до звичайного ведення вуглецевоємного бізнесу.

 

Зокрема, в Китаї вуглецеве забруднення в минулому році перевищило рівень 2019 року попри суворі умови локдауну задля зупинення поширення вірусу. Ця країна, на яку припадає більше чверті світового обсягу викидів CO2, була єдиною великою економікою, яка показала зростання в 2020 році.


А тому при відсутності серйозних змін у політиці найбільших економік світу глобальні викиди, ймовірно, зростуть уже в нинішньому році.

 

Проте з’являються обнадійливі ознаки того, що країни-основні джерела викидів роблять кроки, щоби відокремити економічне зростання від викидів вуглецю, які прискорюють глобальне потепління.


Зобов’язання Китаю стати вуглецевонейтральним до 2060 року, амбітна кліматична програма адміністрації Байдена, а також повернення США до Паризької угоди і новий зелений курс Європейського Союзу — все це вказує, що світ рухається у правильному напрямку.


Торік глобальні викиди скоротилися майже на два мільярди тонн, що є найбільшим абсолютним скороченням в історії. Більше половини цього зниження відбулося через зменшення використання палива для автомобільного транспорту та авіації.

Поверніть 13 мільярдів

Тим часом в Україні досі не залагодили проблему з міжнародними інвесторами, які вклали кошти у розвиток альтернативної енергетики, а потім влада в односторонньому порядку урізала їм тариф.

 

У справу вже втрутився Європейський парламент, заявивши про власну стурбованість невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов’язань із погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії. Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов’язання і своєчасно погасить 40% «старого» боргу, що становить 9 млрд грн, уже до кінця минулого.


Проте цього не сталося. Станом на 1 березня виплачено тільки 3 мільярди гривень «старого» боргу. Крім них, інвестори не бачать ніяких рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

 

На думку представника Єврокомісії в Україні Торстена Велерта, Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний 2020 року меморандум, а також максимально наблизити момент запуску «зелених» аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з поновлюваних джерел.


На думку народного депутата від фракції «Голос» Юлії Клименко, бездіяльність Кабміну в проблемах зеленої енергетики розчарувала іноземних інвесторів і тепер вони відмовляються слухати неправдиві обіцянки щодо стабільного інвестиційного клімату в Україні.


За словами депутата, Україна потребує інвестицій в розмірі 250 мільярдів доларів, у тому числі й у сфері відновлюваної енергетики.


«Для цього ми не повинні розполохувати інвесторів, ми повинні, навпаки, їх залучати, а для цього треба виконувати щонайменше ті зобов’язання, які Україна вже взяла на себе. Я часто буваю на різних конференціях і перше, що запитують завжди інвестори: про які інвестиції ви говорите, якщо не можете виконати навіть те, що ви вже підписали? Чому ми повинні інвестувати, якщо ми втратили довіру, що ви повернете нам кошти або ви будете виконувати ті зобов’язання, які вже існують», –— сказала Клименко.


«Україна вже зробила перші кроки, підписавши Європейський зелений курс, узявши на себе певні зобов’язання. Але ми повинні розуміти, що це не тільки пільги, а й зобов’язання. Оскільки якщо ми не перейдемо на поновлювані джерела, то наші виробники виявляться неконкурентними», — заявила нардеп і наголосила, що Україна, для того щоб залишитися в конкурентній економіці, в експортних операціях, щоби залучати інвестиції, мусить виконувати свої зобов’язання.