Окупанти не допускають фахівців МАГАТЕ до затоплених радіоактивних шахт

12.03.2021
Окупанти не допускають фахівців МАГАТЕ до затоплених радіоактивних шахт

У лютому ворог режим припинення вогню порушив 181 раз. Але інтенсивні обстріли українських позицій не припинилися й у березні.

 

Зокрема, 10 березня на передовій збройні формування окупантів порушили режим припинення вогню вісім разів.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», у передмісті селищ Південне та Троїцьке, окупанти провокаційно стріляли у бік українських захисників iз ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.


А на території, за яку відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», неподалік Авдіївки та Водяного, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська гатили по наших позиціях з автоматичних станкових гранатометів.


Поблизу населених пунктів Ломакіне, Красногорівка та Мар’їнка загарбники відкривали прицільний вогонь у напрямку позицій ЗСУ з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Збройні формування РФ також здійснили обстріл позицій українських захисників зі стрілецької зброї неподалік населеного пункту Старогнатівка.


Унаслідок ворожого вогню військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав важке поранення. Воїну оперативно було надано медичну допомогу, та, на жаль, врятувати його життя не вдалося. На зухвалі дії противника наші воїни відкривали вогонь у відповідь.


Про дії агресора повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК, яка, в свою чергу, повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань РФ та її найманців. Так, 10 березня зафіксовано проведення інженерних робіт з обладнання позицій у напрямку підрозділів ЗСУ на непідконтрольній уряду України території, в районі населеного пункту Калинове.


Українська сторона СЦКК негайно вжила заходiв щодо припинення порушень, передбачених координаційним механізмом. Станом на 7-му годину ранку 11 березня обстрілів не зафіксовано.


Цими днями в зоні бойових дій на українському Донбасі поблизу своїх позицій українські бійці знайшли російський БПЛА, який належав ФСБ РФ, про що свідчили відповідні марковані позначки із серійним номером на окремих деталях «пташки». Російський дрон вийшов iз ладу та впав унаслідок технічної несправності батареї живлення.


Додамо, що величезною проблемою є те, що представники ОРДЛО не дають допуск фахівцям Міжнародного агентства з атомної енергії до ядерних об’єктів, що розташовані на окупованій частині Донбасу. Про це заявив керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук:

 

«Колосальне занепокоєння викликають радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводили ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону».

 

Він підкреслив, що Україна неодноразово пропонувала направити фахівців МАГАТЕ в окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) для проведення аналізу стану ядерних об’єктів і надання варіантів розв’язання цього питання.

 

«Я декілька разів iз цього приводу звертався до Росії. Вони відповідають: це як би не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО. А МАГАТЕ каже: ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб’єкти міжнародного права», — пояснив Кравчук.