Не проїсти все: як інфляція з’їдає заощадження і знижує рівень життя

12.03.2021
Не проїсти все: як інфляція з’їдає заощадження і знижує рівень життя

Дві новини останнього тижня. Новина перша. Споживчі ціни в лютому 2021 року зросли на 7,5% (рік до року) у порівнянні з 6,1% попереднього місяця, про що повідомила Державна служба статистики.

 

Є така серйозна складова єкономічних розрахунків — базова інфляція. Так от, базова інфляція у лютому 2021 року порівняно з січнем 2021 року становила 0,5%, з початку року — 0,8%.

 

Начебто дрібниці. Чіткого осередку інфляції не було, ціни зростали рівномірно по всьому споживчому кошику, включно з транспортом i комунальними послугами.

 

Найбільше подорожчали олія соняшникова — на 7,6%, овочі — на 6,3%, цукор — на 5,5%, фрукти — на 3,5%, хліб — на 2,8%. Водночас на 0,2 — 0,1% подешевшали яйця, кисломолочна продукція, свинина. Вартість продуктів та безалкогольних напоїв у лютому зросла на 2,1%.


Новина друга. Фермери прогнозують, що яблука в травні коштуватимуть утричі дорожче, ніж зараз: 75 гривень за кілограм. Як-то кажуть, самими яблуками не наїсися, тим більше що такі ціни протримаються лише до нового врожаю. Але прогноз щодо підвищення найближчим часом минімум на 10% цін на деякі види м’яса, а також сала — це вже не жарти.


Прискорення інфляції вже потягнуло за собою 4 березня підвищення облікової ставки НБУ на 0,5% — до 6,5%. Облікова ставка Нацбанку збільшена вперше за 2,5 року. І вона визначає вартість грошей для економіки України.

 

Це беззаперечно потягне за собою підвищення вартості кредитів (як для населення, так і для промисловості), а це саме та тема, якою так опікується офіс президента. Наразі цікавiшими є прогнози щодо рівня очікуваної інфляції в середині та другій половині року, ніж курсові та макроекономічні прогнози. Офіційні прогнози НБУ які, до речі, завжди вирізнялися поміркованістю, теж показують прискорення — інфляція в другому кварталі 2021 року сягне 8%, а в третьому підскочить до 9%.


Якщо березневі показники інфляції покажуть зростання, подальше підвищення облікової ставки НБУ в квітні неминуче, і колесо чинників, що впливають на якість нашого життя, закрутиться швидше.  
Інфляція й заощадження населення.

 

Незважаючи на те, що 60% українців не мають ніяких заощаджень, депозити населення в банках за останній рік зросли на чверть. Банківська система, залучаючи кошти населення, працює так, щоб  банківський процент хоч трішечки та перевищував офіційний рівень інфляції.

 

Зараз ми бачимо, що проценти за гривневими депозитами тільки у частини банків максимум 8-9%. Тож уже скоро фінустанови почнуть піднімати ставки по депозитах населення. Банки з іноземним капіталом та такі велетні, як «ПриватБанк», пропонують найпопулярнішi депозити на пів року не більш як під 5% і не поспішатимуть підвищувати ціну своїх заощаджень.

 

Бо їм гроші не потрібні, адже мають просто шалену переліквідність. Так що найближчим часом пересічний банківський клієнт отримає спокусу залишити свій банк та піти шукати, де б зберегти від інфляціїї свої заощадження.

 

Наталя НАПАДОВСЬКА