Чому кусаються ціни: експерти називають три головні причини

10.03.2021

На Полтавщині ситуація з цінами також виглядає сумно.

 

Люди, не встигнувши оговтатися від збільшення тарифів на комунальні послуги, змушені констатувати подорожчання харчових продуктів.

 

Якщо під час свят торговельні мережі робили непогані знижки на окремі групи товарів, то одразу після них стало зрозуміло, що період щедрості закінчився.

Основи «ринкової» економіки

Значно зросли в ціні цукор, гречка, олія, яйця. Нині цей продукт доводиться відносити в розряд делікатесів, адже здорожчали яйця майже вдвічі. І 35 гривень за десяток — не межа, кажуть економісти.


...Центральний продуктовий ринок Полтави зустрів нас харчовим розмаїттям та напівпорожніми рядами. Базари вже давно перестали бути місцем неймовірної шаленої енергії й скупчення.

 

Адже попри те, що прилавки вгинаються від товарів на будь-який смак і гаманець, покупців майже немає, а якщо і ходять поодинокі, то купують найнеобхідніше. І така ситуація на усіх ринках області.


Ідемо в м’ясний сектор ринку. Роздивитися, понюхати й навіть посмакувати тут можна все, бо людей небагато. А ось вибір м’яса — чималий. Продавці нахвалюють товар: усе свіже і якісне.

 

Ціна на свинину коливається від 110-130 гривень, за соковиті реберця просять 90-100 гривень, сало приблизно стільки ж. А ось куряче м’ясо дешевше — кілограм тушки курятини можна придбати за 75 гривень.


Молочні прилавки також заповнені різноманітними товарами, проте людей теж обмаль. Ціна за літр молока становить 13-15 гривень.


Прямуємо до вивіски, де написано «овочі». Тут жвавенько, покупців більше, ніж у будь-якому продуктовому ряду. Та й ціни на інгредієнти «борщового набору» наразі тримають стабільну планку. За кіло картоплі просять 11-12 гривень, дехто називає ціну і 15, мовляв, «це домашняя бульба без хімікатів».

 

Ціновий діапазон моркви і буряку — 7-8 гривень, цибулі й капусти — 5-6, яблука — від 12 і вище.


А от макаронні вироби, крупи, гречка, олія додали в ціні чи не на третину.

Неприємні сюрпризи 2020 року

Із чим пов’язане таке зростання цін та чого очікувати далі — розповіли експерти з економіки: член економічногодискусійного клубу Олег Пендзін та голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

 

Так, за словами Пендзіна, причинами здорожчання продуктів є зростання мінімальної заробітної плати, підвищення ціни на енергоносії та низький урожай минулого року.


«Збільшення тарифу на електроенергію для промислових споживачів — один з основних чинників зростання інфляції. Це потягло за собою підвищення собівартості продукції. Окрім цього, отримані менші врожаї спричинили зростання цін на деякі важливі продовольчі товари в споживчому кошику, зумовили зростання цін практично на всю палітру, окрім овочів, тобто на те, де якоюсь мірою присутнє зерно як складова. Це хліб, хлібобулочні та макаронні вироби, крупи, а також курятина, яйця, адже у вартості яйця 60% становлять комбікорми», — уточнив експерт.


На думку Олексія Дорошенка, ціна на соняшникову олію зросла також через низький урожай соняшнику та підвищення світових цін на олійні культури. Це позначилося на вартості тих продуктів, де олія є основною складовою — майонезу та спредів.

 

При цьому на ціни деяких продуктів впливає сезонний фактор. Так, пік подорожчання молочної продукції припадає саме на грудень-початок березня, оскільки в цей час традиційно падає виробництво.

Влітку ціни «тануть»

Чого ж очікувати українцям надалі? Олексій Дорошенко налаштований песимістично. «Оскільки спостерігається зростання ціни на зернову продукцію на світовому ринку, є ймовірність, що до середини року в українських магазинах виростуть ціни на хліб та хлібобулочні вироби від 8% до 10%. При цьому багато що залежатиме від врожаю 2021 року», — каже він і зазначає, що прогнозується також подорожчання м’яса на 5-10% через збільшення цін на корми.


Тобто, якщо сьогодні куряче філе в супермаркеті коштує близько 75 гривень за кілограм, то через кілька місяців його продаватимуть вже за цінами від 79 до 83 гривень. Відповідно, ціна свинини зросте з нинішніх 120 гривень до 126-132 гривень.


Стосовно яєць, то це єдиний продукт, що так і не став ринковим, що розподілений між кількома великими компаніями, які то воюють між собою, то домовляються. Нині ціна на яйця є дуже високою. Але, оскільки сьогодні цей продукт перебуває на межі купівельної спроможності громадян, очікуємо, що виробники вгамують свої апетити і почнуть знижувати ціну вже з березня.


Утім Олег Пендзін вважає, що, оскільки яйця — це сезонний товар, здешевшання варто очікувати ближче до настання теплих днів. Стосовно хлібобулочних виробів, експерт вважає, що пекарі навряд чи сильно підніматимуть ціни на хліб соціальних сортів, а перекладуть свої витрати на продукти преміум-класу, зокрема на випічку та торти, ціни на які зростуть уже в середині року на 50%.


Проте можна очікувати зростання цін на гречку в межах інфляції, прогноз якої складає 6-7%. До кінця року можна очікувати ціну на рівні 42-48 гривень за кілограм.


У сучасних умовах виживання, чи то пак життя, коли ціни на продукти ростуть як гриби після дощу, українці вже зменшили свої витрати, купуючи тільки найнеобхідніше або лише за спеціальною системою знижок. А тепер, після чергової дорожнечі, пасок доведеться затягти ще тугіше.

 

Адже цінники на багато продуктів харчування ще минулого року наблизилися до європейського рівня, а на деякі — навіть перевищили його, проте зарплати залишилися українськими.