В гонитві за тарифами: в Україні дорожчає практично все, влада заважати не планує

10.03.2021
В гонитві за тарифами: в Україні дорожчає практично все, влада заважати не планує

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

У нашій державі різко зростають ціни. При цьому темпи подорожчання шокують, й іноді їх буває навіть важко спрогнозувати.

 

Наприклад, на Сумщині буханець так званого соціального хліба за один день подорожчав одразу на 4 гривні.

 

З початку року у вітчизняному роздрібі стрімко дорожчає їжа, а на АЗС — бензин, дизель і автогаз. Влада зберігає спокій і шукає ринкові механізми виходу з ситуації.

Транспорт не по кишені

При цьому пальне може дорожчати і надалі. На думку аналітиків, потенціал для зростання бензину і дизеля вже у нинішньому сезоні становить 1,57-1,77 гривні на літрі.

 

І це при тому, що за останні чотири місяці цінники на АЗС уже виросли на 4,05 грн на бензин і на 4,19 грн на дизель. Іншими словами, порівняно з початком зими подорожчання пального становитиме 6 гривень за літр.


Причин цьому декілька. Перша — дорожчає нафта, яка з жовтня піднялася у ціні з 37 до 70 доларів за барель. Що, звісно ж, не могло не відбитися на ринку нафтопродуктів.

 

Як пояснюють експерти, європейські котирування на бензин зросли на 261 долар за тонну, на дизель — на 224 долари, відтак гуртові ціни в Україні підскочили на 7 тис. 720 гривень за тонну, або на 5,82 гривні на літрі бензину. І здорожчання може тривати й надалі, оскільки не «наздогнало» стрибки на гуртовому ринку.


Суттєво подорожчав і автогаз, приблизно на ті ж самі 4 гривні, що і традиційне пальне для автомобілів. На більшості заправок його ціна перевищила 15 гривень за літр і наближається до позначки «16».


І це зростання експерти пояснили європейськими тенденціями. Зокрема, в середині грудня минулого року ціни на скраплений газ у Європі підросли завдяки активному попиту на цей продукт із боку нафтохімічної промисловості.

 

Зазвичай нафтохіміки споживають половину всього обсягу скрапленого газу, але якщо ціни на нафту стабільні протягом тривалого часу, то використання скрапленого газу для них стає ще вигіднішим, і вони збільшують його споживання.

 

Тому більш-менш стабільні ціни на нафту спочатку призвели до зростання споживання скрапленого газу в Європі і зростання цін на нього в середині грудня минулого року, потім до середини січня це підвищення докотилося до Польщі, а до початку лютого — й до України.


Не тішать і подальші прогнози паливних експертів, які допускають імовірність подорожчання нафти до 80-100 доларів. За такої ситуації бензин може коштувати близько 40 гривень за літр.


Вважаючи ситуацію критичною, у неї втрутився уряд, ініціювавши перевірку Мін­енерго і Антимонопольного комітету. «Зараз ми перебуваємо у відкритому діалозі з основними мережами.

 

Ситуація схожа з минулим роком, але у мене є надія, що вона буде врегульована, стабілізована найближчим часом», — сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Утім, знаючи «ефективність» роботи нашого Антимонопольного комітету в цьому питанні, в успіх затії пана Шмигаля віриться мало.

Забули інфляцію? Згадаймо!

У березні планово мала подорожчати й електроенергія, але уряд переніс дату підняття цін на декілька місяців. Яким буде новий механізм зміни оцінювання, в Кабміні ще не знають.

 

Ймовірно, він перераховуватиме ціни тільки для окремої категорії споживачів, наприклад, тих, хто витрачає більш ніж 500 кВт/год електроенергії на мі­сяць.


Готуються до подорожчання і транспортники. Зокрема, автоперевізники, у структурі собівартості яких ціна пального має доволі вагоме значення. Вже сьогодні підняли тарифи власники приміських автобусних маршрутів, і, як вважається, ця лавина може поширюватися і надалі.


Дорожчатимуть і залізничні квитки. Як заявили в Укрзалізниці, починаючи з березня-квітня квитки на поїзд зростатимуть у ціні на 2% щомісяця до кінця року. При цьому в Міністерстві інфраструктури України зазначили, що цей процес краще назвати «легкою індексацією», а не підвищенням.


За твердженням експертів, дорожчають не лише їжа і бензин. Наприклад, хоч і незначно, але таки зростають ціни на ліки: вартість середньостатистичної упаковки ліків на січень 2021 року зросла на 18,3%, а дієтичних добавок — на 6,5%. Як наслідок — тренд на подорожчання обвалив продаж ліків у січні цього року на 5%, і це незважаючи на пандемію.


Недоступнішими для українців стають побутова техніка, предмети побуту, які, за даними Держстату, в січні додали в ціні 0,8%. Дорожчають також послуги: цінники в системі охорони здоров’я зросли на понад 8%, відпочинок і культура подорожчали за січень на 0,7%, інші послуги — на 5,6%. Серед лідерів тут хімчистки та пральні, які підняли свої цінники на 10-15%.


Така ситуація вже спричинила дещо забутий в Україні спалах інфляції. Темпи зростання цін у 2021 році можуть наблизитися до 10% — такого не було з 2018-го. В 2019 році інфляція становила 4,1%, торік — 5%. Але вже цьогоріч ситуація зміниться: вже до липня інфляція «розженеться» до 8% і, можливо, навіть до 10%.


...Тим часом 86,4% населення України вважають підвищення тарифів на газ, тепло й опалення з 1 січня 2021 року необґрунтованим і невідповідним економічній ситуації в країні. Про це свідчать дані соціологічного опитування респондентів, проведеного центром «Соціальний моніторинг».


Утім в уряді заявили: регулювати ціни чи обмежувати торговельні надбавки вони не будуть.

 

«Ми будемо тільки стимулювати або підтримувати виробників, щоб збільшити пропозицію там, де є дефіцит, який призводить до стрибка цін», — прокоментував Денис Шмигаль, пояснивши, що уряд має непрямі інструменти, серед яких — діалог із мережами рітейлу, постачальниками і сільгоспвиробниками через Мінекономіки, а також стимулювання деяких виробників за допомогою держпрограми «5-7-9%». Плюс — у деяких випадках — запровадження експортних квот і мит.