Конкурс ім. Бориса Лятошинського: 43 юні композитори виборюють звання найкращих і грошові премії

03.03.2021
Конкурс ім. Бориса Лятошинського: 43 юні композитори виборюють звання найкращих і грошові премії

Іван Пахота за роялем Бориса Лятошинського. (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

Закінчився прийом творів на Другий всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського, що проводиться в рамках Фестивалю Kharkiv Music Fest 2021, яскраві події якого розплановані на 7 — 25 квітня. Цьогоріч від учасників конкурсу отримано 43 роботи: 18 у молодшій віковій групі та 25 — у старшій.


Перебіг конкурсу коментує його директор і незалежний експерт Іван Пахота: «Враховуючи кількість надісланих партитур, вважаю конкурс ім. Бориса Лятошинського успішним, але ще поки не таким, що відбувся.

 

Коли писали умови Другого конкурсу, ми сильно ризикували: хорова чи вокальна музика зараз зовсім не в тренді. Але куди дітись від спадщини співочої нації в час війни?

 

Як можна забути хорові твори та романси патрона нашого конкурсу? І ми не помилились: у ХХІ сторіччі українські композитори нерідко звертаються до хорового письма і слідкують за світовими тенденціями композиції. Отже, твори надійшли, а ми з членами журі починаємо активну роботу над виявленням новітньої генерації талановитої молоді в галузі вокально-інструментальної та хорової музики!».


Протягом двох тижнів у два етапи конкурсні роботи оцінюватиме четверо високопрофесійних членів міжнародного журі: Алла Загайкевич (Київ, Україна), Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща), Олександр Щетинський (Харків, Україна), Олександр Ґрінберґ (Дюссельдорф, Німеччина). Результати оприлюднять 15 березня.


На початку року організатори конкурсу запустили на своїй сторінці у FB — Ля-влог, назва якого походить від ноти «ля» та перших букв прізвища Лятошинського. Тож там можна довідатися про конкурс більше, докладніше та ще й у зручному відеоформаті.


У відеощоденниках конкурсу  #Ля_влог є відповіді на запитання: чому конкурс носить ім’я саме Бориса Лятошинського, що вирізняє його з-поміж інших, чому поки що має статус всеукраїнського, а не міжнародного? Серед ще багатьох інших можна знайти відповідь і на таке: чому писати можна лише на тексти певних авторів і за яким принципом було складено цей перелік авторів?


До речі, список запропонованих поетів дуже різноманітний й одразу збуджує творчу фантазію: Леся Українка, Богдан-Ігор Антонич, Микола Хвильовий, Михайль Семенко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Євген Гребінка, Іван Драч, Василь Стус, Ліна Костенко, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Юр Іздрик, Сергій Жадан, Софія Андрухович, Микола Вороний, Наталя Забіла, Богдан Лепкий, Андрій Малишко, Максим Рильський, Володимир Самійленко, Євген Гуцало, Іван Малкович, Юлія Смаль.


Нагадаємо, цей конкурс не має вступного внеску й вирізняється помітним призовим фондом. На переможців чекають грошові премії: від 200 до 500 євро у молодшій групі та від 500 до 1000 євро — у старшій, а також можливість почути свій музичний твір у виконанні світових музикантів та колективів.

 

Цьогоріч для участі в конкурсі необхідно було подати хорові партитури для змішаного хору a capella тривалістю 12-18 хв (старша вікова група, 18–33 роки) і твори для голосу з фортепіано тривалістю 8-12 хв (молодша група, не більше 17 повних років) із використанням текстів одного (чи кількох) із 26 українських митців.