Леся Українка: твори і листи без купюр доступні онлайн

02.03.2021
Леся Українка: твори і листи  без купюр доступні онлайн

Наклад 14-томного видання порівняно невеликий — 1500 комплектів.

Якщо без надії сподіватися — дата 150-ліття від дня народження геніальної Лесі Українки наповнюється й презентацією найповнішого 14-томного видання її творів та листування без купюр. Попередній, ще радянських часів, 12-томник був ідеологічно цензурованим.


Постанову про відзначення 150-річчя Лесі Українки Верховна Рада України ухвалила ще на початку 2018 року, підготовка мала починатися в січні 2020-го. Тоді ще в Міністерстві культури, молоді та спорту  відбулося перше обговорення концепції 14-томника. Але структурні реорганізації, раптовий нокдаун, кадрові зміни та ще багато нюансів коригували плани.


У Державному бюджеті України  2020 року на реалізацію цього амбітного видання було передбачено 10 млн грн. У кінцевому результаті після секвестру, переговорних процедур і уточнення кошторису сума угоди суттєво зменшилася порівняно з оголошеною на конкурсі й становила 3,6 млн грн (середня арифметична ціна одного тома — трохи більше 257 тис грн, близька до тих, за якими продукують книжки потужні видавництва з усіма потрібними стадіями підготовки).


Уже нинішнє Міністерство культури та інформаційної політики проводило  мистецький конкурс на підготовку видання. На конкурс були подані проєкти від трьох заявників із різними концепціями та виконавцями.

 

Найпереконливішою для експертів стала заявка Східноєвропейського університету імені Лесі Українки (зараз Волинський національний університет імені Лесі Українки). У редакційній колегії Віра Агеєва, Юрій Громик, Оксана Забужко, Ірина Констанкевич, Марія Моклиця, Сергій Романов.

 

Назвавши найнижчу ціну - 2,6 млн грн, що на 0,9 млн грн менше за найближчого конкурента, на аукціоні перемогла київська друкарня “Від А до Я”. І маємо 14 томів нецензурованих текстів, це 9 448 сторінок. Фінансовий звіт: 6 245 297,74 грн замість 10 000 000 грн бюджетних коштів; 4164 грн собівартість комплекту, одного тому - 297 грн.


«Леся Українка — постать, якою ми маємо пишатися. Не лише тому, що вона є однією з ключових фігур української літератури і про це нам кажуть у школі. Її праці органічно вписуються в сучасне життя українців, а меседжі та наративи не втрачають своєї актуальності і сьогодні. Перечитуючи Ларису Косач, знаходиш для себе тези, які цілком відгукуються в Україні ХХІ століття», — розмірковує міністр культури Олександр Ткаченко.


Наклад 14-томного видання порівняно невеликий — 1500 комплектів. Утім справді досягнення — доступність на сайті Українського інституту книги за посиланням. Варто лише натиснути на означений том, і відкриваються тексти з передмовою; за бажанням кожен можна завантажити на свій ноутбук чи навіть телефон.