Вакцини є, вакцинація кульгає: частина медиків відмовляється від щеплення проти COVID-19

26.02.2021
Вакцини є, вакцинація кульгає: частина медиків відмовляється від щеплення проти COVID-19

«Колотися» чи нi — ось у чому питання.

Із запізненням на 10 днів від оголошених владою термінів  у середу в Україні розпочалася вакцинація від коронавірусу. Cтартувала вона на Черкащині.

 

Першим щеплення отримав лікар-реаніматолог із Черкас Євген Горенко, який працює у відділенні з ковідними пацієнтами.

 

Він розповів, що жодних ускладнень не відчув. Каже, неприємним був лише сам момент ін’єкції. Однак вважає: краще бути вакциновим, аніж перехворіти на «ковід» з ускладненнями.


Головний санітарний лікар Віктор Ляшко проконтролював самопочуття медиків, яких першими вакцинували від коронавірусу.

 

Розповів, що подзвонив  реаніматологу  з Черкас, лікарці мобільної бригади з Вінниці та лікарю, який працює в ковідному відділенні в Чернігові: «Поцікавився станом після щеплення, всі почуваються добре й продовжують далі виконувати свою роботу. До місії бути першими поставилися як до свого професійного обов’язку, адже як ніхто розуміють і щодня бачать ризики, пов’язані з хворобою».


Напередодні до Полтави прибуло 19 тис. 300 доз вакцини Сovishiеld. Першою людиною, яка отримала щеплення в регіоні, став лікар-інфекціоніст Полтавської обласної інфекційної лікарні Роман Пономаренко.

 

Загалом на першому етапі заплановано, що вакцину отримають 6 тис. 700 жителів Полтавщини, серед яких понад 4 тисячі — медики. Насамперед вакцинуватимуть саме медпрацівників, але щеплення отримають і люди похилого віку, які перебувають у спеціалізованих інтернатних закладах.

Щеплення безкоштовне й добровільне та відбувається за попередньо складеними списками. Перша партія вакцини від коронавурусу прибула і на Львівщину. Регіон отримав понад 42 тисячі доз препарату «Ковішилд».

 

Тут також насамперед  планують вакцинувати понад 1,5 тисячі медиків, які працюють у лікарнях із хворими на COVID-19. А от у Чернігові лікарі масово відмовляються вакциновуватись від коронавірусу. Щепитись погодилась лише третина медиків. Про це у Фейсбуці повідомив секретар міськради Олександр Ломако.

 

Він зазначив, що в Чернігові підлягають вакцинації 280 лікарів, із них погодилися на процедуру близько 90. Масова вакцинація медпрацівників розпочнеться наприкінці цього тижня.

 

А повторне щеплення зроблять за півтора місяця. Нагадаємо, напередодні Чернігівщина отримала перші майже 7 тисяч доз вакцини Covishield. І в Києві — схожа ситуація: з 24 лікарів одного з відділень Олександрівської лікарні погодились вакцинуватись лише двоє медичних працівників. Про це під час брифінгу повідомив завідувач відділення цього медзакладу.

 

Крім того, директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург зазначила, що змушувати людей робити щеплення ніхто не буде. А головний санітарний лікар Віктор Ляшко визнав — не всі медики хочуть вакцинуватися. Зокрема, індійським препаратом наразі готові зробити щеплення лише 38% медпрацівників.


Наступного тижня Україна чекає на поставки препарату «Пфайзер» у рамках глобальної допомоги КОВАКС. Загалом наша країна має отримати щонайменше 22 мільйона доз вакцин. У МОЗ додали, що препарат «Ковішилд», яким почали щеплення в Україні, вироблений в Індії за ліцензією AstraZenecа. Він дозволений для використання Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я.


Водночас  ситуація з коронавірусом у західних областях погіршується. Зокрема, на Закарпатті заявляють, що медична система області — на межі колапсу. Там щоденно госпіталізують по 200 хворих. За останню добу рекордну кількість зареєстрували і на Вінниччині — понад 600 нових випадків інфікування ковідом.

 

А в уряді знову запровадили адаптивний карантин. Регіони поділили на «кольорові» зони — залежно від рівня захворюваності та завантаженості лікарень. Найбільш жорсткі обмеження оголосили на Прикарпатті та Буковині.

 

Ще сім регіонів — у «помаранчевій» зоні. По всій території України почала зростати кількість хворих. Понад  8 тис. випадків коронавірусу підтвердили в Україні за останню добу. Найбільше нових інфікованих — в Івано-Франківській, Житомирській та Закарпатській областях. Напередодні госпіталізували майже 3 тис. хворих. Померли понад сотню пацієнтів.