Вимушена дієта: через здорожчання українці почали менше їсти кпартоплі і фруктів

24.02.2021

Як говорилося у відомому фільмі Ельдара Рязанова, «статистика знає все». Тож, якщо вірити нещодавньому звіту українського Держстату, який зробив вибірковий аналіз умов життя домогосподарств — із введенням карантину в 2020 році, споживання українцями соняшникової олії і яєць залишилося на колишньому рівні, проте ми стали їсти більше м’яса і молочних продуктів, а ось картоплі та фруктів почали купувати менше.

 

Так, споживання м’яса і продуктів м’ясного походження за дев’ять місяців минулого року становить 5,1 кг iз розрахунку на одну людину на місяць проти 5 кг за аналогічний період 2019 року. Що ж стосується молочних продуктів, то їх споживання також незначно зросло: 18,9 кг за мі­сяць на людину в 2020 році проти 18,8 у 2019­-му.

 

Споживання хліба та хлібобулочних виробів скоротилося з 8,1 кг за місяць на людину в 2019 році до 8 кг у 2020-­му. Скоротилося й споживання риби та морепродуктів: у 2019 році їх було 1,4 кг, а в 2020 цей показник знизився до 1,3 кг за місяць на людину.

 

Цукру українці теж стали їсти менше: 2,6 кг у 2019 році проти 2,5 кг у 2020­му. Крім того, впав попит і на овочі — 9,2 кг у 2020­му замість 9,3 кг у 2019 році, на картоплю — із 6,2 кг до 5,9 кг. Що стосується ягід, фруктів і горіхів, то їх споживання знизилося з 3,8 кг до 3,5 кг за місяць на людину.

 

Незмінним залишилося споживання яєць — 20 штук на «ніс» щомісяця. І також соняшникової олії та інших жирів — 1,4 кг.

 

Додамо, що в найближчій перспективі... українці ризикують залишитися без м’яса-­сала, принаймі «свого». А все через те, що вітчизняним виробникам вирощувати свиней нерентабельно й невигідно, а споживачам купувати червоне м’ясо недешево. Виникає все ж риторичне запитання: хто винен, що за останні п’ять років ми стали на третину менше споживати «національного продукту»?