Трьом топменеджерам «ПриватБанку» оголосили підозру: гепрокурорка обіцяє, що це лише початок

24.02.2021
Трьом топменеджерам «ПриватБанку» оголосили підозру: гепрокурорка обіцяє, що це лише початок

Яценка просто з неба опустили на грішну землю. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру ­трьом колишнім співробітникам «ПриватБанку» у розтраті понад 136 мільйонів гривень.

 

Як зазначили у пресслужбі НАБУ, підозри експосадовцям «ПриватБанку» підписала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

 

Серед підозрюваних — колишній голова правління ПАТ КБ «ПриватБанк», колишній перший заступник голови правління «ПриватБанку» та колишня керівниця одного з підрозділів банку, яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов’язаній страховій компанії. НАБУ не повідомляє прізвищ підозрюваних, втім, як неважко здогадатися, йдеться про Олександра Дубілета та Володимира Яценка, які обіймали вищевказані посади. Третя фігурантка справи, за даними сайта «Обозрєватєль», — Олена Бичихіна.

 

Володимир Яценко, очевидно, був попереджений про вручення підозри, а тому 22 лютого намагався накивати п’ятами «на приватному літаку у напрямку Відня», — повідомила на своїй Фейсбук­сторінці генпрокурорка Ірина Венедіктова.

 

«Завдяки зусиллям правоохоронців літак здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль», де експосадовця було затримано», — додала вона.

 

Як повідомляють ЗМІ, Яценко намагався покинути країну на літаку компанії «Роза вітрів», співвласником якої є Ігор Коломойський. Хто «злив» конфіденційну інформацію Яценку, стане темою окремого розслідування. Оскільки «коло осіб, що були проінформовані про кількість підозр, підписаних мною, дуже вузьке», зазначила Венедіктова.

 

За повідомленням офісу генпрокурора, слідство встановило, що в грудні 2016 року троє колишніх високопосадовців банку, усвідомлюючи, що «ПриватБанк» у найближчий час буде визнаний неплатоспроможним iперейде під контроль держави, та розуміючи, що у зв’язку з цим iз 19 грудня 2016 року вони втратять контроль над грошовими коштами банку, підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови.

 

«Він полягав у протиправному нарахуванні й виплаті додаткової винагороди — індексованої комісії у зв’язку зiзростанням курсу гривні до долара США на користь пов’язаної з банком юридичної особи по наявних депозитних договорах iз нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

 

Для прикриття розтрати грошових коштів «ПриватБанку» троє ексвисокопосадовців вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене «заднім числом», та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії по депозитах на користь пов’язаної з банком юридичної особи в рамках розпорядження «Про реалізацію нового депозиту з виплатою винагороди у зв’язку зiзростанням курсу гривні до долара США» від 2013 року.

 

За цю оборудку колишніх топменеджерів «ПриватБанку» звинувачують у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України).

 

«Другий і третій пішли. Точний рахунок матчу — таємниця слідства, — інтригує у «Фейсбуці» Ірина Венедіктова. — Справи так званої групи «ПриватБанку» — це далеко не єдина траєкторія руху нашого спільного з НАБУ та САП локомотиву... Раджу приготуватися тим свідкам (поки що), на діяльність яких правоохоронці дивились із закритими очима, — відкриємо. Впевнена, цей натяк зрозумілий».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Американський суд на прохання Міністерства юстиції США призупинив провадження у справах про конфіскацію нерухомості Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, щоб не заважати кримінальній справі проти них. Про це повідомляє lb.uaз посиланням на RFE/RL.

 

«Відкриття [Коломойському і Боголюбову] доказової бази розкриє особи свідків, які надавали та надаватимуть інформацію як у справах про конфіскацію, так і в кримінальному розслідуванні, — йдеться у клопотанні Мін’юсту США. — Якщо це трапиться, конфіденційні інформатори можуть припинити надавати свідчення».

 

Нагадаємо, в 2020 році Міністерство юстиції США подало три позови до Окружного суду Південного округу Флориди з метою конфіскації двох активів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Вони стосувалися хмарочоса PNCPlazaв Луїсвіллі, штат Кентуккі, офісного парку CompuComу Далласі, штат Техас, та офісного центру 55 PublicSquareв Клівленді, штат Огайо. Слідство вважає, що американські партнери Коломойського та Боголюбова придбали нерухомість за гроші, які були шахрайським способом виведені з «ПриватБанку» ще на початку 2010­х років.