Степанов працює: замість британо-шведської вакцини AstraZenеca українців щепитимуть її індійською версією

23.02.2021
Степанов працює: замість британо-шведської вакцини AstraZenеca українців щепитимуть її індійською версією

Пообіцяти не означає доставити. Вакцина в Україні мала з’явитися ще 15 лютого.

 

Принаймні саме цю дату називав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 

Однак на календарі вже кінець лютого, а вакцини все ще немає.

 

Минулого четверга  до Індії вилетів сам очільник МОЗу з метою проконтролювати доставку препаратів.

 

Степанов запевнив, що перша партія вакцини з Індії під назвою «Ковішилд» уже вирушила до України. Йдеться про пів мільйона доз. Міністр каже, що вже скоро препарат доставлять в Україну і розподілять між регіонами відповідно до плану МОЗ.

 

Вакцина «Ковішилд» — це індійська версія препарату від коронавірусу, яку розробили Оксфордський університет і шведська компанія AstraZenеca. Обидві версії вакцини — для екстреного використання.


Однак схвалили її у ВООЗ лише кілька днів тому, а саме 15 лютого. Експерти запевнили, що вакцина відповідає стандартам якості й підходить для країн із низьким та середнім рівнем доходу через прості вимоги до зберігання, зокрема за температурного режиму +2...+8 градусів. Препарат від Oxford&AstraZeneca виготовляє Індійський інститут сироватки. До слова, найбільший у світі виробник вакцини.

 

Як пише ВВС, препарат CoviShield зроблено з ослабленої версії вірусу застуди. Його змінили, щоб більше був схожий на коронавірус, але не міг викликати хвороби. Коли препарат вводять пацієнту, то це спонукає імунну систему виробляти антитіла і змушує її атакувати будь-яку коронавірусну інфекцію. Вакцину необхідно вводити двома дозами з інтервалом від 4 до 12 тижнів. Ефективність препарату становить 90%.


За інформацією МОЗу, першими вакцину отримають сім областей: Житомирська, Київська, Чернігівська, Чернівецька, Черкаська, Полтавська, Вінницька, а також столиця. До Києва препарат привезуть, щойно він прибуде в Україну.

 

Наступного дня вакцини відправлять в інші регіони. У МОЗі переконують, що мають чіткий (аякже!) план, який дозволяє відразу після прибуття вакцини розвозити її до обласних складів одинадцятьма машинами одночасно. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у Фейсбуцi повідомив, що організаційно Україна готова до прибуття будь-якого типу та кількості вакцин.


Водночас  чимало людей до індійського препарату, який закупило МОЗ, ставляться скептично. Зокрема, народний депутат 8-го скликання Борислав Береза зазначив, що в Україну варто ввозити вакцини, які пройшли всі стадії клінічних випробувань і щодо яких уже є підтверджений результат.

 

Ну і додамо, що українська делегація в Індії домовилася про збільшення постачання в Україну американської вакцини NovaVax проти коронавірусу на додаткових 5 мільйонів доз. Про це написав  міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуцi. Тож тепер загальний обсяг вакцин NovaVax, який очікує Україна, складе 15 млн доз.


А поки що за попередню добу в Україні виявили 3 тис. 206 нових випадків захворювань на Ковід-19. Серед них 216 дітей i 78 медпрацівників.

 

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано в Івано-Франківській, Вінницький, Житомирській, Львівській та Чернівецькій областях. На Прикарпатті зафіксували новий спалах коронавірусу. Там у багатьох населених пунктах заповненість ліжок для ковідних хворих — понад 90%.

 

А в лікарнях Чернівецької області перебувають 1 тис. 29 пацієнтів із COVID-19 чи підозрою на нього. Це найбільша кількість із початку пандемії. Відсьогодні в лікарнях області розгорнуть близько 500 додаткових лiжок.


Загалом на Прикарпатті встановлюють карантинні блокпости і вводять особливий режим в’їзду та виїзду. Таку ситуацію із загостренням пандемії у владних кабінетах пов’язують з активним туризмом у цьо­му регіоні у зимовий період.