Юшка, лазанья, оладки з грибами і зернове печиво: рецепти Лілії Мурайко-Оліярник із Самбора

17.02.2021
Юшка, лазанья, оладки з грибами і зернове печиво: рецепти Лілії Мурайко-Оліярник із Самбора

Лілія Мурайко-Оліярник.

Що не кажіть, а родинна кулінарія — це чудово! Мало того, що перевірених рецептів — сила-силенна, спільні смаки, багато спільних кулінарних справ і спогадів, так ще й підготовка до свят — це ціле цікаве дійство.

 

«Ми з чоловіком перед святами разом коптимо м’ясо, — розповідає Лілія Мурайко-Оліярник з міста Самбір, що на Львівщині. — І це так приємно: дуже відчувається наближення свята, особливі відчуття, які складно передати словами!».


Пані Лілія — чудова господиня, кулінарка, рецепти якої шанують інші хазяєчки. Вони із задоволенням проголосували за свою порадницю в нещодавньому конкурсі, отож ми знову маємо нагоду познайомитися з рецептами переможниці кулінарного конкурсу.


Лілія Мурайко-Оліярник розповідає, що далеко не відразу стала кулінарною майстринею.

 

«Не відразу в мене виходили гарні сирники, майонез, твердий сир, не відразу могла красиво формувати пиріжки, але з допомогою друзів, інтернету виправила свої помилки — і вдалося! Я люблю вчитися і зовсім не соромлюся запитувати!».

Приємно готувати для родини!

Пані Лілія раніше працювала барменом, а потім — продавчинею. А бажання готувати з’явилося від бабусі, яка була весільною господинею.

 

«Це поважно — бути весільною господинею», — додає вона. І розповідає про зошити з рецептами, які часто гортає, вибирає звідти щось особливе, доповнює своїми нюансами. Нині пані Лілія — домогосподарка і пишається цим.

 

Бо вважає таку роботу благородною і цікавою, їй дуже приємно, зокрема, готувати смачні страви для родини. А це — коханий чоловік пан Степан, син, невісточка і славна дівчинка, онучка Роксолана.


«Хочу навчитися професійно оформляти торти», — ділиться мрією майстриня Лілія Мурайко-Оліярник, у якої насправді торти вдаються дуже гарними й особливо смачними. Але вона каже, що треба ставити ціль і розвиватися. І доводить це твердження на практиці.

Грибна юшка

У ці холодні дні дуже доречною на наших столах буде смачна грибна юшечка, вважає господиня і ділиться рецептом.


Отож потрібно: 300-400 г печериць, 200-250 г будь-якого м’яса (можна і на овочевому бульйоні), по дві морквини і цибулини,  корінь петрушки, 2-3 зубчики часнику, сіль, перець, зелень, спеції до смаку. Води — приблизно 4 л.


М’ясо миємо, заливаємо водою і ставимо варити. Варимо до готовності, періодично прибираючи піну. До бульйону додати цілими морквину і цибулину, корінь петрушки, часник, спеції.
Печериці почистити, нарізати невеликими шматочками.


Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти і підсмажити. Додати гриби і все разом тушкувати приблизно 10-15 хв. Як тільки бульйон буде готовий, додати засмажку, перець, кріп.


До такої юшки можна подати налисники, пиріжки або відварити макарони-бантики і додати по кілька штук. Повірте — це дуже смачно!

Лазанья, яка дивує

Напевне, нема лазаньї, яка не дивує, бо це дуже смачна і цікава страва. Але пані Лілія ділиться таким рецептом, який особливо дивує навіть господиню. Отож готуємо!


Потрібно для соусу Болоньєз: 500 г фаршу, 2 цибулини, 3-4 зубчики часнику, 3-5 середніх помідорів, 2-3 ст. л. томатної пасти, 50 мл олії, морквина, 150 мл сухого вина, сіль, перець, базилік, орегано.


Цибулю,часник дрібно нарізати. Моркву натерти на крупній тертці. Помідори подрібнюємо блендером або тремо на тертці. (Можна використовувати заморожені порізані помідори). У велику сковорідку наливаємо олію та обсмажуємо цибулю і часник. Додаємо моркву і також злегка обсмажуємо.


Викладаємо в сковороду фарш, сіль, спеції і продовжуємо тушкувати 15-20 хв. Додаємо помідори, томатну пасту, вино і тушкуємо ще 10 хв.


Соус Бешамель: молоко — 600-650 мл, вершкове масло — 100 г, борошно — 70 г, сіль, перець, мускатний горіх.


У розтоплене масло висипаємо борошно і легко обсмажуємо. Далі треба додати молоко, сіль, перець, мускатний горіх і добре розмішати, щоб не було грудочок.
Тісто: борошно — 300 г, яйця — 3 шт, дрібка солі.


Замісити тісто і поставити трохи відпочити. Тісто тонко розкачати і порізати на шматки. Сир (250-300г) натерти на тертці.


Формуємо лазанью: соус Бешамель, тісто, Болоньєз, соус Бешамель, сир, тісто. І так чергуємо, поки не закінчаться тісто і начинка.


Зверху змастити соусом Бешамель і посипати сиром. Випікати 40-45 хв. при температурі 180 градусів. І смачний шедевр готовий!

Оладки з печерицями і сиром

Оригінальна як для оладок начинка, чи не так? Якщо кортить спробувати — то треба брати і робити!


Інгредієнти: печериці — 200-250 г, яйця — 3шт, сир — 100 г (можна і більше), манка — 2 ст. л. (чубаті), майонезу — 2 ст. л, цибуля — 1 шт, сіль, перець.


Печериці почистити, порізати дрібними кубиками. Цибулю почистити і дрібно порізати. Сир натерти на тертці.


До грибів додаємо яйця, цибулю, натертий сир, манку, майонез, сіль, перець, все добре перемішуємо. Даємо настоятися приблизно 15 хв. Обсмажуємо з двох сторін до зарум’янення. І маємо приблизно 16—18 шт. смачних оладок!

Зернове печиво

Воно виходить хрустке, смачнюще і дуже апетитне! Лілія Мурайко-Оліярник впевнена, що і вашим рідним таке печиво неодмінно сподобається. Тому ділиться рецептом.


Інгредієнти: 100 мл води (гарячої), 50 мл олії, 50 г масла (м’якого), 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 50 г крохмалю, борошна +/-230 г, 1 ч. л. розпушувача (без верху).


Для посипки — насіння соняшнику, льону, кунжуту, гарбуза — приблизно по 2 ст. л.


Із усіх складників замісити м’яке еластичне тісто і розділити на дві частини. Тісто тоненько розкачуємо на пергаментному папері.


Збитим яйцем добре змастити всю поверхню і посипати насінням. Легенько притиснути зерна, щоб прилипли до тіста. Сире тісто відразу ріжемо на прямокутники.


Випікати при температурі 200 градусів — 10-12 хв.

Трубочки з кремом — смачна ніжність

Ох ці трубочки! Суцільна смачна спокуса! Дивишся на ці тонкі витвори, начинені кремом, і сумніваєшся, чи впораєшся з такою особливою кулінарною роботою. «Впораєтеся, спечете!» — каже пані Лілія і пропонує потішити рідних такими смачними витворами.


Тісто: масло (маргарин) — 200 г, холодна вода — 80 мл, жовток — 1 шт, оцет — 2 ч. л, борошно — 300 г, дрібка солі.


Жовток змішуємо з сіллю, оцтом, водою і ставимо у холодильник.


Холодне масло тремо до борошна, постійно перемішуючи все руками. Все робимо швидко, щоб не дати маслу нагрітися від рук. Додаємо яєчно-водяну суміш та замішуємо тісто. Ставимо тісто в холодильник на 2-3 години, а ще краще — на ніч.


Потім розкачуємо тонко і ріжемо довгі смужки, приблизно по 2-2,5см. Далі беремо спеціальні форми-конуси для випікання і накручуємо тісто. Змащуємо жовтком та випікаємо при температурі 190 градусів 15-20 хв.


Крем: білки — 3 шт., лимонна кислота 0, 25 ч. л., цукор — 150 г.


До білків додати лимонну кислоту, легенько змішати міксером. Додати цукор, розмішати. Поставити миску на водяну баню та збивати міксером на максимальній швидкості приблизно 10 хв. Знімаємо миску і ще 2-3 хвилини збиваємо. Охолоджені трубочки начиняємо кремом і посипаємо цукровою пудрою. Смаколики, які люблять і дорослі, і малі — готові!


Не соромтеся запитувати, наполягає самбірська кулінарна майстриня Лілія Мурайко-Оліярник. Не може бути такого, щоб щось не вдалося, то ми забуваємо щось з інгредієнтів. Тому тим, хто вчиться і не хоче помилятися, добра порада: дотримуватися рецептів. Готуйте, все вдасться! Смачного!