Слово про Майстра: у Черкасах презентують виставу в пам’ять про Сергія Проскурню

17.02.2021
Слово про Майстра: у Черкасах презентують виставу в пам’ять про Сергія Проскурню

Відомий українець Сергій Проскурня. (Фото Тетяни Черевань із 18000.com.ua.)

На сцені Черкаського міського будинку культури імені Івана Кулика вшанують пам’ять театрального режисера Сергія Проскурні, доля якого тісно пов’язана з містом на Дніпрі.

 

Як повідомили «УМ» в управлінні культури та охорони культурної спадщини ОДА, творча група театр_студії PROtest, засновником та мистецьким керівником якої був Сергій Проскурня, зіграє 21 лютого виставу The Zoo Story за однойменною п’єсою американського драматурга Едварда Олбі.


Дійство пройде у Черкасах невипадково, адже режисер та продюсер Сергій Проскурня, який помер 1 лютого цього року, ще 12-річним переїхав iз батьками до цього міста, де закінчив школу та музичне училище.

 

Тут, у Черкаському драматичному театрі імені Тараса Шевченка, він здійснив і свою першу постановку 25 травня 1984 року «Месьє де Пурсоньяк», ще коли навчався в Київському державному інституті театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого.


Три роки поспіль з 2012-го Сергій Проскурня був виконуючим обов’язки художнього керівника Черкаського театру, поставивши на цій сцені кілька вистав: «Елеонора», «Тарас», «Невідомий Артемовський», «Серед грому і тиші». Саме у Черкаському драмтеатрі Сергій Проскурня мріяв поставити ще й оперу «Запорожець за Дунаєм». Не судилося...


 Вхід на виставу The Zoo Story вільний, тож прийти та вшанувати відомого українця можуть і ті черкащани, які знали Майстра, і ті, які шанували його творчість.