Німеччина намагалася дати «хабар» США за «Північний потік-2» - ЗМІ

12.02.2021

Німецька некомерційна організація DUH, яка виступає за охорону природи і захист прав споживачів, заявила, що Німеччина пропонувала адміністрації президента США Дональда Трампа підтримку в розмірі 1 мільярд євро.

 

Метою угоди нібито було домогтися від Вашингтона відмови від санкцій проти газопроводу «Північний потік-2».


Згідно з документом, оприлюдненим організацією, міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц запропонував фонди для імпорту скрапленого газу із США.

 

Пропозиція була зроблена в особистому листі, адресованому тодішньому міністру фінансів США Стіву Мнучину. Лист датований 7 серпня 2020 року. Саша Мюллер-Краенер, виконавча директорка організації, назвала ці відомості «скандальними» й означила це як «брудну операцію за рахунок третіх сторін».


Згідно з наявною інформацією, уряд Німеччини запропонував інвестиції в розвиток терміналів для американського зрідженого газу в Вільґельмсгафені і Брунсбуеттелі на німецькому узбережжі Північного моря.

 

В обмін на це від Вашингтона очікувалася згода на «безперешкодне будівництво» та експлуатацію «Північного потоку-2», призначеного для подвоєння постачання природного газу з Росії до Німеччини. Міністерство фінансів Німеччини не стало негайно коментувати цю інформацію, але сповістило про підготовку спеціальної заяви.


Бундестаг на вимогу фракції «зелених» вирішив 10 лютого, що міністр фінансів Олаф Шольц повинен залишити поточну урядову конференцію з питань пандемії коронавірусу і негайно звітувати перед парламентом у рамках поточних дискусій щодо російської політики, включаючи газопровід «Північний потік-2». Засідання Бундестагу призупинено до прибуття міністра.


Наразі міністерство фінансів не прокоментувало документ, опублікований DUH, посилаючись на конфіденційність переговорів із США. «Зелені» не хочуть погоджуватися з цим, оскільки йдеться про гроші з податків, а Бундестаг повинен контролювати федеральний бюджет, пише агенція dpa.


До речі, під час згаданих слухань у Бундестазі глава МЗС Німеччини Хайко Маас заявив про інтерес до поліпшення відносин Європи з Росією. «Чим складніші часи, тим більш зрозумілою мовою ми повинні говорити з Москвою. Тож у нас є інтерес до поліпшення відносин Європи з Росією. І ми збережемо готовність до діалогу».

 

При цьому міністр зазначив, що ключ до нормалізації ситуації лежить не в Берліні або Брюсселі, а в Москві. Але відмова Європи від газо­проводу «Північний потік-2» зруйнує останні мости з Москвою і зблизить Росію з Китаєм, попередив глава МЗС у ході виступу в Бундестазі. Маас також звинуватив прихильників санкцій проти трубопроводу в тому, що вони самі закуповують сиру нафту в Росії.


Хоча перша спроба Берліна дати «хабар» Вашингтону не вдалася, проте уряд Німеччини намагається відповідно «задобрити» і нову адміністрацію президента Джо Байдена. Німеччина і США ведуть закриті переговори з санкцій проти газопроводу «Північний потік-2». Про це заявила 10 лютого заступник офіційного представника уряду ФРН Ульріке Деммер.

 

«Уряд ФРН перебуває в контакті з адміністрацією США з приводу санкцій США і загроз санкцій проти «Північного потоку-2», однак це закриті переговори, закритий письмовий обмін і закриті домовленості», — сказала Деммер.


Вона наголосила, що Берлін не коментуватиме хід переговорів.