А його й не було: Леонід Кравчук заявив, що перемир’я на Донбасі більше немає

12.02.2021

Президент Володимир Зеленський 11 лютого прибув із робочою поїздкою до Донецької області.

 

«Глава держави ознайомиться з ситуацією на передовій і поспілкується з військовослужбовцями, які несуть службу в зоні проведення Операції Об’єднаних сил», повідомили в пресслужбі глави держави.

 

За даними офiсу президента, разом iз Зеленським на Донбас вирушили посли країн «Великої сімки».


Тим часом 10 лютого на фронті було зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню. Так, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населеного пункту Піски, російсько-окупаційні війська відкривали прицільний вогонь зі стрілецької та снайперської зброї.

 

Внаслідок цього український захисник отримав вогнепальне поранення. Військовослужбовця оперативно доправлено до лікувального закладу, де йому надають необхідну медичну допомогу. Стан здоров’я пораненого задовільний.


Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, противник неодноразово вів вогонь iз ручних протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів, а біля Верхньоторецького — зі станкового протитанкового гранатомета.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», неподалік Південного, збройні формування окупантів вели вогонь з автоматичного станкового гранатомета. На околицях населеного пункту Золоте-4 ворог застосував безпілотний літальний апарат i скинув два постріли ВОГ-17 біля позицій Об’єднаних сил. На прицільні обстріли москалів українські захисники дали адекватну відповідь.


Трагічна звістка з передової надiйшла 11 лютого: близько 9.30 на напрямку Горлівка снайпер ЗС РФ важко поранив військовослужбовця ЗСУ. Незважаючи на надану допомогу, він помер пiд час евакуації. Українською стороною СЦКК направлено відповідну ноту до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.


Варто наголосити, що, попри офіційно проголошене «перемир’я», лише за перші 40 днів 2021 року на Донбасі загинули 11 бійців Збройних сил України.


Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що перемир’я на Донбасі більше немає, бо РФ не хоче його дотримуватися. За його словами, Росія починає діяти зухвало й непередбачувано. Ситуація ускладнюється й тим, що в ОРДЛО повно російських найманців та озброєння.


«Перемир’я вже просто немає. Ми не можемо далі вдавати, що воно є. Треба говорити правду, біле називати білим, а чорне — чорним. Росіяни починають діяти зухвало, відкрито, не ховаючи свої наміри... В ОРДЛО перебувають російські найманці, командири та російська зброя. Ми не знаємо, коли вона може бути задіяна, але маємо бути напоготові та уважно ставитися до всього, що відбувається», — заявив Кравчук.


Він також вважає, що Україна має змінити свою стратегію в боротьбі з окупантами.

 

«Поблажливістю, м’якістю, закликами до компромісів ми нічого не доб’ємося. Нам треба бути послідовними та жорсткими», — сказав глава української делегації в ТКГ.


Нагадаємо, минулоріч Україна підготувала для ТКГ «План спільних кроків» із пропозицією повного припинення конфлікту й демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року.