У Харкові затримали агента ФСБ: за $10 тисяч купував дані щодо ураження безпілотників

10.02.2021
У Харкові затримали агента ФСБ: за $10 тисяч купував дані щодо ураження безпілотників

Завербований агент ФСБ під час затримання на залізничному вокзалі у Харкові. (Фото офісу генпрокурора.)

Правоохоронці затримали «на гарячому» зрадника України, завербованого ФСБ Росії. Мешканець Миколаєва ретельно збирав і готувався передати секретні дані про військові розробки російським кураторам.


Як повідомляє офіс генпрокурора, йдеться про матеріали, що становлять державну таємницю у сфері оборони. Зокрема, агент отримав завдання зібрати закриту інформацію про новітню військову техніку та програми розробок використання безпілотних літальних апаратів.


Відтак завербований українець протягом січня-лютого домовився з керівником одного з наукових інститутів Харкова, який займається розробками з обмеженим доступом у сфері безпеки та оборони України, що той за 10 тисяч доларів передасть йому таємну програму розробки приладів для ураження безпілотних літальних апаратів.


Зрадника затримали 7 лютого на залізничному вокзалі Харкова під час отримання імітованих секретних матеріалів i передачі авансу за них у розмірі 500 доларів. Затримання провели слідчі Головного управління СБУ в Донецькій i Луганській областях спільно з Департаментом контррозвідки СБУ.


Наразі проводяться невідкладні слідчі дії. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Йому вже повідомлено про підозру в державній зраді.


Зауважимо, що останнім часом, після скандалу з кримінальними розбірками на рівні керівництва СБУ, це відомство демонструє неабияку активність на антитерористичному фронті.

 

Як повідомляла «УМ» на минулому тижні, агенти ФСБ Росії навіть планували викрасти і вивезти до Росії колишнього командувача Сил спеціальних операцій, генерал-лейтенанта Ігоря Луньова. За це виконавцям пропонували 100 тисяч доларів. Адже засновник ССО володіє важливою інформацією про вітчизняні спецслужби, яка цікавить ворога.


І хоча прізвище екс­командувача у Службі безпеки не повідомили, втім відомо, що Сили спеціальних операцій ЗСУ засновані в 2016 році, за цей час їх очолювали лише два офіцери — з 2016-го по 2020-й генерал-лейтенант Ігор Луньов, а з серпня 2020 року генерал-майор Григорій Галаган, тож затримані, ймовірно, мали намір викрасти саме Луньова.
 

Вражає, що до агентурної мережі ФСБ входили колишні спецпризначенці військової розвідки України, які збирали інформацію про дислокацію та переміщення українських Збройних сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їх міжнародної взаємодії з іноземними партнерами. А сама мережа діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.