Печена сирно-часникова картопля і чанахи: рецепти й поради Майї Рабцун із Тернопільщини

10.02.2021
Печена сирно-часникова картопля і чанахи: рецепти й поради Майї Рабцун із Тернопільщини

Майя Рабцун.

Напевне, багатьом знайома така ситуація: ніби й хочеш щось особливе приготувати, але сумніваєшся, чи впораєшся? Такі сумніви треба гнати геть, переконана Майя Рабцун, господиня з міста Кременець, що на Тернопільщині. Коли ви щось намріяли собі, то треба дати поштовх цій мрії власними думками і руками. «Завжди, коли ставлю перед собою якусь мету, то йду до кінця. Бо сумніви — а чи мені це потрібно? — є завжди. Так само було, і коли брала участь у конкурсі», — каже Майя Рябцун, яка перемогла в конкурсі господинь великої кулінарної спільноти «Пляцки і рецепти від Лілії Цвіт».


«Раніше участі в подібних конкурсах не брала, а тут, думаю, спробую, можливо, комусь стануть в нагоді і мої рецепти. Готую для своєї сім’ї. Зараз я мама в декреті. Маю двох малих діток. Старшому 4,5 року, меншому 1,8. Стараюся для них щось смачненьке приготувати. Дуже подобається випічка. Печу як за рецептами з групи, так і комбіную деякі рецепти сама. Дещо замінюю, щось додаю своє. Дуже люблю сирники. Хоча до народження першого синочка сиру не любила. Смаки змінилися. Часто печу для діток різне печиво. Останній раз пекла «ґудзики». Дітям дуже сподобались. Ідею взяла з інтернету, рецепт мій. Часом печу для своїх родичів на родинні свята. Дуже хочу з часом навчитись оформляти тортики. Зараз немає такої можливості, бо дитина ще маленька і забирає дуже багато часу. Переважно, щоб приготувати чи спекти щось таке, що потребує більше часу, роблю десь після 10-ї вечора, коли діти вже сплять. Тоді на ранок є готовий смаколик».


«Часто готую страви з картоплі, адже це другий хліб. Особливо любимо саме печену. Готую її по-різному. Для дітей здебільшого готую пюре. Коли залишається, то роблю пампушки, палюшки, зрази, вареники. Також роблю різні котлетки, тефтельки, все те, що люблять діти». Тому і кулінарія пані Майї цікава: красива, смачна, дитяча. Словом, є чого повчитися!


Печена сирно-часникова картопля

«Її залюбки наминають діти, але не менше — й дорослі. Спочатку кажуть: ну подумаєш, картопля. А що до картоплі? А потім їдять аж за вухами лящить, бо вона дуже смачна», — так відгукуються на рецепт пані Майї господині, які навчилися в неї смачно пекти картоплю.


Отож потрібно: 10 картоплин (середня і трохи більше середньої), сир твердий 50 г, масло вершкове 30 г, часник 1 зубчик, сіль, перець, спеції, зелень за бажанням.


Картоплю гарно помити. Поставити каструлю з водою на вогонь, щоб закипіла. Кидаємо картоплю в киплячу воду і проварюємо від моменту закипання 10 хвилин. Виймаємо картоплю на друшляк. Змащуємо її олією, робимо надрізи навхрест і викладаємо на деко.

 

Печемо при температурі 180 градусів 40 хвилин — годину залежно від величини картоплі. Орієнтуватися на свою духовку.

 


Сир твердий натерти на дрібну тертку, додати м’яке масло, часник, сіль, перець, спеції, зелень. Гарно все перемішуємо. Виймаємо картоплю, викладаємо у надрізи начинку і ставимо в духовку ще на 5-10 хвилин. Смачна, ароматна картопелька готова!

Чанахи — пікантна композиція у глиняному горщику

Та хто не знає цієї неймовірно смачної страви? Правда, смакувати її — це одне, а от приготувати — інше, тобто складніше. «Не думайте так! — каже Майя Рабцун. — Ця страва готується не так і складно».


Потрібно: картопля — 1,4 кг, м’ясо з жиром (у рецепті 700 г м’яса нежирного і 300 г підчеревини) — 1 кг, квасоля — 1 склянка, по морквині й цибулині, томатний соус — 4 ст. л, борошно — 2 ст. л, сіль, перець, спеції, вода 1,2 л, часник 2-3 зубчики.


Квасолю на ніч замочити. Зранку відварити. Картоплю почистити, порізати шматочками, підсмажити на сковороді до напівготовності. Кладемо в горщик, на верх — квасолю. М’ясо порізати шматочками. Підсмажуємо на сковороді хвилин 20, додаємо моркву, порізану кружечками і цибулю кубиками.

 

Протушкуємо ще 10-15 хв. Додаємо томатний соус, тушкуємо ще 5 хв. Додаємо борошно, перемішуємо, тушкуємо ще 2 хв. Викладаємо м’ясо з овочами в каструлю і заливаємо гарячою водою. Проварюємо хвилин 20. Додаємо сіль, перець, спеції. Тоді викладаємо м’ясо з овочами в горщик на квасолю і заливаємо бульйоном, у якому варилося м’ясо.

 

Якщо рідини мало, доливаємо кип’яченою водою. Ставимо в духовку при температурі 180 градусів на 1 год. 30 хв. Кожному краще орієнтуватися на свою духовку. Виймаємо і додаємо 2-3 зубчики видушеного через часникодавку часнику.

 

Можна поставити ще в гарячу вимкнену духовку, щоб трохи настоялося. Виймаємо, додаємо зелень і смакуємо. Процес роботи трохи довгий, але воно того варте. Чанахи виходять дуже смачні!

Якщо хочеться м’ясця — приготуйте в рукаві!


Воно вдається дуже ніжним, запашним, соковитим!
Потрібно: м’ясо — 700-800 г, цибуля — 1 шт. до м’яса, цибуля — 4 шт. на подушку, сіль, перець, приправа до шашлику або до м’яса.


М’ясо порізати шматками трохи меншими, як на шашлик. Відбити. Посолити, поперчити, додати улюблену приправу. Цибулю порізати півкільцями і додати до м’яса. Гарно вимішати і залишити маринуватися хоча б на 3 год.

 

Я робила звечора, то в мене маринувалося ніч і пів дня. Цибулю почистити і порізати кільцями. Викласти у рукав. Зверху на цибулю викласти м’ясо. Зав’язати рукав і ставити в духовку при 180 градусах на 1 год 30 хв. Орієнтуватись на свою духовку. Подавати з улюбленим гарніром.

Крутий перець!


«Ще влітку я закручую декілька банок болгарського перцю, щоб потім узимку посмакувати фаршированим», — ділиться господиня і «лайфхаком», і рецептом.


Отже: на 12 болгарських перців середнього розміру: рис (склянка) відварити й охолодити, фарш (300 г, можна і більше, хто як любить), морква невелика, цибуля  невелика, сіль, перець.


Цибулю порізати кубиками, моркву потерти на дрібну тертку, обсмажити на олії, додати до рису. Додати фарш. Посолити, поперчити, гарно все перемішати. Ложкою накласти  начинку в перець­ і викласти в посудину, в якій будемо пекти (я печу в глиняному горщику).

 

Залити трохи водою і поставити в духовку при 180 десь на 1 год 30 хв. У кожного час приготування у духовці різний, тому орієнтуйтеся на свою. Коли перці вже трохи пропеклися, зробити заливку. На сковороді змішати сметану, томатний домашній соус і трохи води. Цією сумішшю заливати перці і пекти вже до готовності. Ця страва дуже смачна, спробуйте приготувати!

Ніжний мус для особливих випадків


У кожного бувають такі випадки, коли хочеться чогось особливо ніжного, легкого, гарного, словом, втіхи для очей.


Пані Майя пропонує смугасту ягідну красу. «Ніжний ванільний і полуничний мус гарно доповнює смачне полуничне конфі. Робила кожний шар окремо по черзі», — каже вона і ділиться рецептом.
Ванільний мус: сметана 300 г, молоко 50 мл, цукор 3 ч. л., ванільний цукор 1 пачка (10 г), желатин 1 ч. л. (трошки з верхом).


Желатин залити холодним молоком. Сметану збити з цукром і ванільним цукром. Желатин, який набух, розігріти імпульсами в мікрохвильовці. Додати до сметани, легенько збити. Залити у стаканчики в однаковій кількості. Поставити в холодильник.


Полуничний мус: полуниця 400 г, цукор 80 г (я давала на свій смак, можна більше чи менше).


Ягоди зварити з цукром, перетерти крізь сито.


100 г готового пюре використовуємо до мусу, решту залишаємо на конфі.


Сметана — 200 г, цукор 2 — ст. л., желатин 1 ч. л. (трошки з верхом), молоко — 50 мл.


Желатин залити холодним молоком. Сметану збити з цукром. Додати полуничне пюре. Перемішати. Желатин розігріти імпульсами в мікрохвильовці. Додати до полунично-сметанної суміші, легенько збити. Залити полуничний мус на ванільний (він має вже трохи застигнути). Поставити в холодильник.


Полуничне конфі: полуничне пюре з цукром, желатин — 1 ч. л, вода — 50 мл.


Желатин залити водою, щоб набух. Розігріти імпульсами в мікрохвильовці і додати до полуниці. Перемішати. Вилити зверху на вже трохи застиглий полуничний мус. Поставити в холодильник для стабілізації. Краса і насолода готова!


Печиво-ґудзички

Гарне, цікаве і дуже смачне печиво для дітей.


Потрібно: борошно — 300 г, смалець — 100 г, цукор — 100 г, сметана — 100 г, амоній (амоняк) 0,5 ч. л., ванільний цукор — 1 пачка, какао — 2 ч. л.


Смалець перетерти з борошном. Додати цукор, ванільний цукор, перемішати. Амоняк розвести в сметані, додати до борошна. Замісити тісто. Розділити на дві частини. До однієї вмішати 2 ч. л. какао.

 

Розкачати орієнтовно 3 мм. Нам потрібна кругла формочка або стакан, корок від пластикової пляшки і соломинка від дитячого соку. Формочкою виробляємо печиво.

 

В середині печива натискаємо корком не до кінця. Соломинкою робимо дірочки, як у ґудзику. Ставимо на пергамент на деко і випікаємо при температурі 180 до 15 хв. Орієнтуватись на свою духовку. Діти були в захваті.


Дивуйте рідних смаколиками! Смачного!