Від мами з Італії: обсяг грошових переказів в Україну від заробітчан помітно виріс

10.02.2021

Грошові перекази українських заробітчан завжди були досить суттєвими й відігравали не останню роль у фінансово-економічному становищі нашої держави.

 

За даними НБУ, обсяг переказів від українців, які працюють за кордоном, у минулому році навіть зріс (порівняно з 2019 роком) на $200 млн i становить $12,121 млрд.


Так, через рахунки банків минулоріч в Україну надійшло $4,7 млрд (у 2019 — $3,8 млрд), через міжнародні платіжні системи — $2,69 млрд (у 2019 — $2,2 млрд), неформальнi канали — $4,7 млрд (у 2019 — $5,8 млрд).


У НБУ роз’яснили, що приватні грошові перекази за методологією платіжного балансу являють собою дохід домашніх господарств, що надходить від інших домогосподарств з-за кордону, та пов’язані з тимчасовою або постійною міграцією населення.


Варто зазначити, що перекази можуть здійснюватись як за офіційними каналами (через банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення), так і неофіційними — шляхом передачі наявних грошей та інших матеріальних цінностей від одного домогосподарства іншому.


За оцінками НБУ, в 2020 році темп зниження реального валового внутрішнього продукту становив 4,4%, що менше, ніж очікувалося у попередньому прогнозі (6%).

 

Також там зазначили, що після проходження твердої фази карантину падіння валового продукту сповільнилося до 3,5% у третьому кварталі й цей же тренд зберігся в четвертому кварталі. Також у регуляторі спрогнозували цьогорічну ситуацію — сподіваються на зростання ВВП до 4,2%.

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна з одним зі своїх західних сусідів розроблять угоду про соцзахист заробітчан: Київ і Варшава домовляються про укладення міжурядової угоди щодо соціального захисту українців, які перебувають на території Польщі.


Про це повідомив віцепрем’єр-міністр iз питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, який днями перебував iз візитом у Польщі.

 

«Ми обговорювали питання, зокрема, з розробки та укладення угоди про працевлаштування та міграцію. Ми не заглиблювалися в деталі, оскільки цим займатимуться фахівці, але зійшлися на тому, що така угода потрібна», — заявив віцепрем’єр.


Не дивно, що саме в цю країну завітав наш урядовець, адже не секрет, що саме в Польщі чи не найбільше наших співгромадян шукають кращої долі: за даними Головного статистичного управління Польщі, на території країни може перебувати приблизно... 1,3 млн громадян України.