Фастфуд — для здоров’я «не гуд»: які небезпеки для здоров'я несе «швидка їжа»

09.02.2021
Фастфуд — для здоров’я «не гуд»: які небезпеки для здоров'я несе «швидка їжа»

«Швидка» їжа — швидкі проблеми... (Фото з сайта 1istochnik.net.)

Майже кожен п’ятий житель великих міст в Україні регулярно відвідує заклади швидкого харчування.

 

Про це свідчать результати спеціальних соцдосліджень. Основними клієнтами таких закладів є молодь.

 

Але «швидка їжа», особливо якщо вживати її часто, — прямий шлях до серйозних проблем зі здоров’ям. Лікарі не втомлюються нагадувати про небезпеку надмірного захоплення такими перекусами.


— Найголовніша проблема — умови зберігання продуктів, з яких виготовляють хотдоги, гамбургери, шаурму, — говорить Ігор Власенко, столичний лікар-терапевт. — Не всі виробники і реалізатори «швидких» страв ретельно стежать за тим, аби продукти зберігалися належним чином.

 

М’ясо для шаурми не завжди перевіряють у лабораторіях, часом воно має сумнівні похо­дження і якість. Не кажучи вже про жири, на яких підсмажують сосиски, котлети, м’ясо. Здебільшого, в таких закладах використовують комбінований жир з великою часткою маргарину. А в нім — чимало так званих трансжирів, які осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок. Тож варто задуматися, на чому готували картоплю-фрі, якою ви вирішили втамувати голод.


До речі, про трансжири. Вони не зустрічаються в природі — їх виробляють тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодоруванні рафінованої олії. Відтак організм людини «не знає», що з ними робити, тож вони порушують ліпідний обмін, провокують розвиток атеросклерозу і надмірну вагу.


Жир у фритюрниці рідко хто замінює кожні 2-3 години (як мало би бути за стандартом), його просто доливають за потреби. Відтак у продуктах, приготовлених таким чином, накопичуються канцерогени (які провокують розвиток онкозахворювань) і глікотоксини (що призводять до хронічних запальних захворювань).


— Що вже казати про сосиски у хотдогах! На жаль, ми про це не задумуємось, тоді як цей продукт є дуже дивним за складом, — наголошує лікар. — Не секрет, що м’яса як такого в сосисках фактично немає, зате вдосталь ароматизаторів, сої, підсилювачів смаку, барвників, консервантів.

 

Загалом підсилювачі смаку — одна з найбільших проблем фастфуду, навіть якісного. Зазвичай власники закладів заперечують використання цих додатків, однак на практиці замість чистих спецій переважно використовують готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких входять підсилювачі смаку. Звісно, ці підсилювачі роблять фастфуд смачним і водночас провокують захворювання органів шлунково-кишкового тракту.


Майте також на увазі, що коли ви їсте на ходу (а «швидка їжа» переважно так і споживається), то така трапеза точно не йде на користь. Адже правильне травлення можливе, тільки якщо ви їсте спокійно, не кваплячись. Інакше всі регуляторні процеси в організмі порушуються і з часом це виливається у якесь захворювання. Знайти альтернативу швидким шкідливим перекусам неважко. Головне — захотіти. Некорисні звички шкодять здоров’ю. Тому заради доброго самопочуття важливо відмовлятися від них вчасно.

ДО РЕЧІ

Перекусити смачно і з користю допоможуть:


Йогурт, кефір, кисле молоко. Корисні бактерії, що містяться в них, сприяють поліпшенню травлення, усувають важкість і підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Свіжі кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру, без добавок і ароматизаторів — не тільки корисний перекус, а й ефективний спосіб нормалізувати вагу.


Фрукти і ягоди — свіжі, заморожені або сушені. Вони містять цінні вітаміни і мікроелементи, зміцнюють організм, наповнюють його енергією. Для перекусів підходять банани, груші, яблука, апельсини, вишня, полуниця, чорниця.


Овочеві салати. Як і фрукти, овочі містять багато корисних речовин і мінімум калорій. Добре в сезон перекусити ароматним салатиком із болгарського перцю, помідора, огірка, зелені. Заправляти краще рослинною олією, а не сметаною чи майонезом.


Смузі. Цей смачний напій можна приготувати в блендері за кілька хвилин. Подрібніть шматочки фруктів, ягід або овочів, додайте в суміш трохи молока, кефіру чи йогурту. Доречними будуть чайна ложечка насіння льону і дрібка кориці. Цукор і сіль можна не додавати.


Сухофрукти і горіхи. Такі перекуси дуже доречні на роботі, оскільки тамують голод і сприяють активізації мозкової і фізичної діяльності.